Teorin: Fasta läker kroppens insida

Om du råkar skära dig startar kroppen ett komplext system för reparation. Såret läker. Borde då inte kroppen även kunna läka inre skador, som felfungerande cellsystem? Världsledande forskare tror nu att perioder av fasta sätter igång den inre läkningen.

Det finns flera tecken på att så är fallet, även om det än så länge måste betraktas som spekulation. En ledtråd är resultaten av fem dagars fasta på den autoimmuna sjukdomen MS. Efter några dagars matbrist sätter kroppen igång en avveckling av felaktigt fungerande immunceller och besvären kan minska. När man börjar äta igen skapar kroppen nya immunceller som ersätter de som har avvecklats.

Men inte nog med det. Kroppen aktiverar också helt andra celler för att återskapa den isolering kring nerverna som skadas vid MS. Det här har fått professor Valter Longo att fundera.

– Det är väldigt sofistikerat. Hur i hela världen kan matbrist leda till att allt detta sätter igång? Det enda svaret jag kan komma på är att det handlar om en evolutionärt utvecklad process, säger Valter Longo i en intervju med Rhonda Patrick.

Han tror att fasta utlöser system för inre läkning ungefär på samma sätt om ett skärsår utlöser processer för vävnadsreparation. Eftersom fastan var en naturlig och helt oundviklig del av att vara människa i förhistorisk tid valde evolutionen den vägen. Matbrist utlöser även en mängd andra processer och inre läkning passar in i detta. Till exempel ger utrensningen av dåliga celler välkommet bränsle till kroppen.

Stora delar av mänskligheten plågas nu av folksjukdomar såsom cancer, autoimmunitet, demens och kärlproblematik. Det faktum att forskarna kan visa att fasta har effekt mot just dessa sjukdomar stärker bilden av ett samband.

– Vi har aldrig utvecklat ett försvar mot autoimmunitet eftersom fastan alltid tog hand om det. När vi inte längre fastar börjar alla dessa sjukdomar att byggas upp: vare sig det är baserat på insulinresistens eller något annat. Vi har förlorat den här automatiska reparationen, säger Valter Longo.

Att fasta i fem dagar med hjälp av fastehärmande kost 2-6 gånger om året är Valter Longos rekommendation för att upprätthålla kroppens egna system för inre läkning och på så sätt motverka de vanliga folksjukdomarna.

Läs mer om fastans förebyggande effekt på cancer, autoimmunitet, diabetes typ 2, demens och hjärt-kärlsjukdom.

Intervjun med Rhonda Patrick som går på djupet med de goda effekterna av fem dagars fastehärmande kost:

7 Comments

 1. Mattias F 2019-03-29
  • Fem Dagar 2019-03-29
   • Pethra 2020-02-20
    • Fem Dagar 2020-02-21
 2. Mattias 2020-01-05
  • Fem Dagar 2020-01-05
   • Mattias 2020-01-08

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.