Kroppen är som gjord för matbrist och det är därför naturligt att fasta då och då. Men vissa sätt verkar vara bättre än andra. Studier tyder på att du ska undvika “matfönster” av typen 16:8 om du skippar frukosten.
Begreppet fasta blir allt vanligare och de olika metoderna spänner över att bara fasta 12 timmar per dygn till att vara hardcore och utsätta sig för konstant kalorirestriktion. Forskningen hänger inte riktigt med eftersom det är svårt att bedöma effekterna av olika typer av fasta på sikt och eftersom långtidsstudier är dyra att genomföra. Men det har kommit några ledtrådar till vilken typ av fasta som är mest fördelaktig och vilken du ska se upp med. Så här ser det ut just nu:
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Du bör alltså vara lite försiktigare med vissa typer av fasta.
Det som får grönt ljus är de mer naturliga sätten att fasta. Totalfastan medan du sover är mest naturlig av allt, men du bör se till att kroppen vila från mat hälften av dygnets timmar. Detta är förhållandevis enkelt: Ät inget efter middagen. Om du slutar äta middag klockan 19, så ät inte frukost innan 07. Att det är positivt och utan risk visar alltifrån studier kring att inflammationsprocesserna minskar till att intervjuade 100-åringar oftast har hållit 12-timmars matfönster genom livet.
Om man väljer att förlänga fastan genom att hoppa över frukosten kan man vara ute på hal is. Flera studier visar att människor som regelbundet hoppar över frukosten löper ökad risk för sjukdomar. Detta skulle kunna förklaras av att många som inte äter frukost kanske har andra livsstilsproblem, men tendensen kvarstår även om forskarna försöker kompensera för detta.
Ytterligare en faktor som problematiserar periodisk fasta med matfönster är att risken för gallsten enligt vissa studier ökar efter 12 timmar. Risken för att bygga upp gallsten är invididuell och beror på flera saker, men faktorn bör tas med i beräkningen. Att totalfasta 12 timmar per dag är alltså en god idé. Att göra det längre perioder ger förvisso goda effekter*, men risken är att vissa dåliga effekter följer med.
De goda effekterna
Om man istället för att totalfasta drar ner på mängden mat så kraftigt att de goda effekterna uppstår, kan man undvika de sämre effekterna. Att till exempel följa 5:2, dvs äta kraftigt kalorireducerat var tredje dag, har i studier inte visat sig leda till några negativa effekter. Förutom möjligen att det är psykologiskt ansträngande att var tredje dag utsätta sig för detta.
Att fasta fem dagar med fastehärmande kost 2-6 gånger om året, har inte heller några negativa effekter. Enligt forskarna är det även säkert att ta fem dagar med fastehärmande kost en gång i månaden om man till exempel vill komma tillrätta med övervikt. Genom att fastan sträcks ut över flera dagar startar även andra positiva effekter som man missar med 5:2.
Att däremot konstant utsätta sig för “fastehärmande kost” eller liknande kraftig kalorirestriktion är inte att rekommendera. Man kan förvisso se fantastiska resultat: Människor som gör detta ser anorektiska ut, men deras värden är på topp och vävnaderna behåller en kvalitet som hos yngre personer. Däremot kan risken för andra sjukdomar öka. Pionjären inom kalorirestriktion Roy Walford var till exempel kärnfrisk i övrigt när han vid 80 år dog av nervsjukdomen ALS och det finns tecken på ett samband med den sjukdomen och kalorirestriktion.
*Exempel på goda effekter av både totalfasta och kraftig matbrist: Ökad insulinkänslighet, lägre blodsocker, ökad fettförbränning, minskad inflammation, lägre blodtryck, minskad LDL-kolesterol, aktiverad cellreparation och förändrat DNA-uttryck som understödjer skyddande effekter mot sjukdom.
OBS! om du är diagnosticerad med någon sjukdom bör du kolla med din läkare innan du fastar. Det finns risker med vissa kombinationer.
Hej,
Jag försökte hitta andra källor som visar på att period-fasta (matfönster på 8 timmar eller mindre) orsakar cancer och hjärtsjukdomar. Jag fann bara resultat som visar på det motsatta, att periodfasta hjälper vid cancerbehandling och minskar risken för hjärtsjukdomar. Kan du hjälpa mig?
Hej! Ja, matfönster på åtta timmer ger goda effekter: lägre blodtryck, högre insulinkänslighet, troligen mindre cancer och hjärtsjukdomar också. Inlägget tar fasta på de tecken som finns på att om man lägger dessa åtta timmar på eftermiddag/kväll kan det uppstå negativa effekter, men jag ser att detta var otydligt. Ändrar därför ingressen. Tack för påpekandet.
Enligt professor Valter Longo räcker det med 12 timmars ätfönster för att man ska skörda de positiva effekterna. Och då undviker man ev. negativa effekter. Om man äter frukost.
Här är ytterligare ett inlägg om saken med anledning av en ny studie: https://femdagar.se/5-55/hoppa-inte-over-frukosten-om-du-fastar/
/Dag
Kan du länka till studier som visar detta? Det är intressant men man vill gärna veta varifrån påståendena kommer.
Här är en studie från i år om överhoppad frukost: http://www.onlinejacc.org/content/73/16/2025
Visar alltså högre risk för åderförkalkning om man konstant hoppar över frukosten.
Det är lätt att misstänka att de som hoppar över frukosten möjligen har andra livsstilsfaktorer som kan medverka till åderförkalkning (en cigg och kaffe istället för frukost till exempel), men forskarna menar att de har rensat för detta.
Att risken för gallsten ökar något litet bör man nog sätta in i sitt sammanhang. Trivs man med åtta timmars ätfönster bör man inte ändra något pga en sådan liten ökad risk (hittar inte studien, återkommer).
Finns massor av studier om kalorirestriktion dock sök “caloric restriction studies” på google.
Vad räknas ”hoppa över” frukost då? Om man äter frukost vid kl 10, är det att hoppa över? Hur långt är frukost-fönstret så att säga?
I en översiktsstudie (https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/breakfast-skipping-and-the-risk-of-type-2-diabetes-a-metaanalysis-of-observational-studies/74C4181827881521050AD8425B025089/core-reader) definieras frukost som det första målet för dagen som äts inom två timmar från det att man vaknar upp.
Jag har fastat i 24 timmar hittills, har inte ätit mat sedans söndag klockan 20:30 och nu är klockan 22:00 måndag. Har haft en träning idag(beachvolleyboll) på 2 timmar, funderar på om jag ska äta imorgon(har träning imorgon också, ungefär 2 timmar beachvolleyboll) jag kände mig lite trött på träningen idag. Väger 58 eller 59 och är 1,65 cm. Jag är väldigt osäker om min kropp och vill gå ner i vikt då jag är med tre kompisar, en av de har nyss gått ner drastiskt med vikt, kanske 5-6 kg vilket nu gör mig till ”fetast” av mina kompisar. Skulle gärna vilja gå ner så att jag väger 50 kg. Jag är 14 blir 15(2005)
Är det bra för mig att fasta?
Om det inte skulle vara det, skulle ni kunna ge något förslag på andra sätt som man kan gå ner i vikt på?
Är man 14 år och normalviktig tycker jag du ska njuta lite av livet som tonåring istället
Hej Minverva!
Sorry för sent svar, men här kommer några funderingar från mig.
Du verkar vara en smart och mogen 14-åring. Som jag förstår det vill du gå ner i vikt för att kompisarna har gjort det och du undrar om det är farligt att fasta.
14-åringar har fastat i alla tider på grund av matbrist, så i grunden är det inte farligt. Men 14-åringarna anno 1336 kunde säkert hitta ett och annat att äta, så den här totalfastan som du tvingar in dig själv i är onaturlig och kanske farlig. Bra fasta är att dra ner på maten. Inte sluta äta helt och hållet. Det finns ingen anledning att utmana kroppen med ett totalstopp.
Sen är det faktiskt så att du inte har någon anledning att gå ner i vikt. Du väger helt normalt för din ålder. Utmana inte din hormonella utveckling genom svält. Mycket talar för att din kompis som har gått ner 5-6 kilo har problem. Det är farligt det han sysslar med.
Jag minns själv hur de smartaste av mina kompisar under högstadiet utmanade sig själva via maten och vikten. Så här i efterhand var det helt meningslöst. För vissa ledde det till något som liknade anorexi, vilket är en livsfarlig sjukdom. Mitt råd till dig, och nu är jag varken läkare eller psykolog, men ändå, är att försöka känna efter mer. Hur känns det i magen när du umgås med de tre kompisarna och det börjar handla om vikten? Vad vill du? Det är lätt att fastna i logik och enkla målbilder när man är smart. Men det smartaste är att börja känna efter.
Hälsningar Dag, femdagar.se
Nä, du väger normalt, strunta i dina kompisar , du behöver näring när du tränar, lyssna ej, till tidningar, får en bil ej bränsle så klarar den ej att köra, likaså om du tränar. Du är normalviktig.
Finns en känd författare Ulrika Davidsson , hon peppar folk att vattenfasta, vissa gånger i en hel månad, sådant gör mig arg. Att en sån människa blir rik på detta
Vilken rent av skit artikel, googla fasta så kommer du få se att nästan all fasta tillskriver sig väldigt goda hälsofördelar. Tvärt emot vad du skriver så är fasta ett bra hjälpmedel vid cancer. Googla.
https://www.dietdoctor.com/se/langa-fasteperioder-24-timmar-eller-mer
ovan länk och även på den sidan finns massor av tips kring fasdta och hur bra den är. I varje artikel finns bra källhänvisningar med länkar till studierna om man vill läsa vidare.
De som man brukar säga INTE ska fasta är gravida och barn/ungdomar och människor med vissa sjukdomar.
Till dig som artikelförfattare: Läs på ämnet innan du skriver en artikel. Referera till vetenskapliga studier.