Se upp för fastan som kan vara farlig

Kroppen är som gjord för matbrist och det är därför naturligt att fasta då och då. Men vissa sätt verkar vara bättre än andra. Det kan finnas vissa risker med att exempelvis konstant hoppa över frukosten. Här går vi igenom vad som kan betecknas som den ”bästa” och den ”sämsta” fastan.

OBS! Den här artikeln uppdaterades mars 2024 för att spegla nya forskningsresultat.

Begreppet fasta blir allt vanligare och de olika metoderna spänner över att bara fasta 12 timmar per dygn till att vara hardcore och utsätta sig för konstant kalorirestriktion. Forskningen hänger inte riktigt med eftersom det är svårt att bedöma effekterna av olika typer av fasta på sikt och eftersom långtidsstudier är dyra att genomföra. Men det har kommit några ledtrådar till vilken typ av fasta som är mest fördelaktig och vilken du ska se upp med. 

Till att börja med kan vi konstatera att all typ av fasta har goda effekter. Men då pratar vi vuxna människor som har växt färdigt och inte är gravida. Att fasta före 25 är troligen oftast mindre meningsfullt, då kroppen fungerar optimalt som det är. Efter 35 är fasta ett överraskande kraftfullt verktyg för att hålla kroppen på rätt kurs genom resten av livet.

Konstant kalorirestriktion

Det är bevisat upprepade gånger att försöksdjur som lever nära svältgränsen är betydligt friskare och lever längre än deras artfränder som får äta som de vill. Men förutom att det är ett hårt liv kan det finnas risker med kalorirestriktion. Bland alla positiva studier finns det sådana som visar att detta sätt att leva även innebär risker.

Två lika gamla apor där den som ser yngst ut har levt med kostrestriktion och den som ser gammal ut har fått äta fritt.
Två lika gamla apor där den som ser yngst ut har levt med konstant kostrestriktion och den som ser gammal ut har fått äta fritt.

Det finns till exempel en misstänkt ökad risk för att utveckla ALS – och i ett olyckligt sammanträffande var pionjären inom kalorirestriktion Roy Walford kärnfrisk när han vid 80 år dog just av nervsjukdomen ALS. Att konstant äta för lite bör dessutom övervakas av läkare eftersom risken för brist på vitaminer och mineraler, samt nedsatt immunsystem och andra effekter av svält är stor.

Intermittent fasta – matfönster

Att äta endast under vissa begränsade tider på dygnet, eller att avstå från mat helt i upp till ett dygn, har även det goda hälsoeffekter. Det som dock inte riktigt har kunnat avskrivas och som har visats upprepade gånger, är de något förvånande negativa effekterna av att konstant hoppa över frukosten. Denna studie visar att utebliven frukost påverkar kroppens reglering av tidsrytm och kan leda till en sämre förmåga att hantera glukos och insulin. Detta kan potentiellt påverka saker som kärlhälsan.

Att man får en påverkan på hjärta/kärl om man konstant hoppar över frukosten kan möjligen ha att göra med att kroppens dygnsrytm förskjuts. Det är dock värt att påpeka att det som alltid finns individuella skillnader. Om du trivs med att hoppa över frukosten kan de eventuella negativa effekterna kompenseras av det faktum att du till exempel håller vikten.

Periodisk fasta – några dagar i sträck

Utöver de goda hälsoeffekter som ses med konstant restriktion och matfönster, ger periodisk fasta en djupare aktivering av fastans goda effekter. Riskerna finns dock där. Det är en plötslig och ihållande matbrist som man drar igång och det innebär risk för vitamin- och mineralbrist samt ”lågt blodsocker” på ett sätt som kan överraska. Därför bör man inte genomföra dessa fastor om man är över 70 år utan att ha stämt av med läkare.

”Naturlig” fasta

Fasta är ett naturligt tillstånd som människan och djuren (och växterna för den delen) är gjorda för att hantera. Just nu har vi ständigt mat inom räckhåll, men så har det normalt inte varit. Om man ska fundera över vad vad vi är gjorda för, så går det ändå att peka ut några typer av fasta som är mer naturliga än andra.

Totalfastan medan du sover är mest naturlig av allt, så du bör se till att vila från mat hälften av dygnets timmar. Detta är förhållandevis enkelt: Ät inget efter middagen. Om du slutar äta middag klockan 19, så ät inte frukost innan 07. Att det är positivt och utan risk visar alltifrån studier kring att inflammationsprocesserna minskar till att intervjuade 100-åringar oftast har hållit 12-timmars matfönster genom livet.

Att konstant förlänga fastan genom att hoppa över frukosten kan som sagt innebära vissa oönskade biverkningar. Detta skulle kunna förklaras av att många som inte äter frukost kanske har andra livsstilsproblem, men tendensen kvarstår även om forskarna försöker kompensera för detta. Om det känns helt naturligt för dig och du mår bra av det, är det av allt att döma bara att fortsätta. Annars kan man tänka sig att hoppa över frukosten ibland, men inte alltid.

Ytterligare en faktor som problematiserar strikta matfönster är att risken för gallsten. Enligt vissa studier ökar den efter 12 timmar utan mat. Risken för att bygga upp gallsten är dock invididuell och beror på flera saker.

Konstant kalorirestriktion kan inte heller anses vara naturligt. Att få hänge sig åt lite för mycket mat då och då känns också som något vi människor är gjorda för. Att vattenfasta helt utan mat flera dagar i sträck är heller inte att rekommendera. Det är vi inte gjorda för, eftersom det troligen oftast fanns något att äta även under tider av nöd. Dessutom har studier visat att tarmfloran inte mår bra av vattenfasta.

Den bästa fastan

Om man istället för att totalfasta drar ner på mängden mat så kraftigt att de goda effekterna uppstår, kan man undvika de sämre effekterna. Att till exempel följa 5:2, dvs äta kraftigt kalorireducerat var tredje dag, har i studier inte visat sig leda till några negativa effekter. Förutom möjligen att det är psykologiskt ansträngande att var tredje dag utsätta sig för detta.

Att fasta fem dagar med fastehärmande kost 2-6 gånger om året, har inte heller några negativa effekter. Enligt forskarna är det även säkert att ta fem dagar med fastehärmande kost en gång i månaden om man till exempel vill komma tillrätta med övervikt. Genom att fastan sträcks ut över flera dagar startar även andra positiva effekter som man missar med 5:2.

Den sämsta fastan

Så länge du är vuxen och friskt och själv vill prova, så är all tillfällig matrestriktion i dagens Sverige förmodligen förknippad med positiva effekter. Även om det är jobbigt i stunden så kommer belöningen i form av alltifrån bättre hy till piggare hjärna. Så även om det finns bra och dåliga sätt att fasta så är den sämsta fastan att inte fasta alls.

Utifrån nuvarande forskningsläge är det troligt att fem dagar med fastehärmande kost ger bäst effekt, är lättast att göra till en livsstil och innebär låg risk. Att till exempel prova 5:55-metoden är ett sätt att kickstarta en fastevana med mycket goda effekter.

16 Comments

  1. Oscar Häggmyr 2019-05-27
  2. Fem Dagar 2019-05-27
  3. Maria 2019-11-05
    • Fem Dagar 2019-11-06
  4. Kajsa 2020-01-14
  5. Minerva 2020-07-13
    • MammaSarah 2020-08-06
    • Fem Dagar 2020-08-06
    • Jennifer 2020-09-17
  6. Jennifer 2020-09-22
  7. ulf nilsson 2023-12-16
  8. Hanna 2024-06-18
    • Fem Dagar 2024-06-19
      • Hanna 2024-06-29
  9. Hilla 2024-09-25

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.