Så skyddar fasta mot cancer

Det finns mycket starka tecken på att fem dagars fasta eller fastehärmande kost motverkar uppkomsten av cancer. Anledningen är att fastan försvagar cancercellerna och vässar immunsystemet. Det ger kroppens eget försvar mot cancer bättre kort på hand i den ständiga jakten på celler som beter sig onormalt.

För att förstå bakgrunden till fastans effekter mot cancer får vi vända åter till livets början för 3,7 miljarder år sedan. Länge bestod livet på jorden av enskilda celler som konkurrerade med varandra. Det krävdes extremt lång tid innan några celler plötsligt inledde ett komplext kemiskt samarbete, vilket markerar starten på flercelligt liv för ”endast” 800 miljoner år sedan.

För att en människokropps alla 40000 miljarder celler ska samspela och skapa oss själva krävs en fantastisk genetisk orkestrering som pågår varje sekund. Alla olika celler i kroppen följer sina stämmor och utvecklas till exempelvis neuroner i hjärnan eller insulinproducerande celler i bukspottskörteln. Alla celler innehåller också mängder av mekanismer för att motverka konkurrerande beteenden från tidsdjupen. Celler i en flercellig organism får helt enkelt inte återfalla till att köra sina egna race.

Program för skydd
Risken finns dock att enskilda celler gör det, hoppar av samarbetet, drar nytta av den goda näringstillgången i kroppen och delar sig ohämmat, vilket innebär cancer. När detta inträffar har kroppen drabbats av ett inre monster. Det handlar om celler som lyckats undkomma immunsystemets kontroller och som bara fokuserar på tillväxt. Samtidigt har monstret svagheter. Om näringstillförseln minskar startar friska celler ett program för skydd istället för tillväxt. Cancerceller gör inte det. De bara kör på. Och blottar sig därmed.

Forskarna bakom fastehärmande kost har i djurförsök visat att strypt näringstillförsel i fem dagar försvagar de system som cancercellerna använder sig av för att undkomma immunsystemet. Samtidigt förnyas och förstärks immunsystemets celler och får därmed bättre möjligheter att komma åt cancercellerna.

Fokus för forskarna är nu att kombinera fastans effekter med cellgiftsbehandling för att på så sätt öka möjligheterna att bota människor som drabbats av sjukdomen. Professor Valter Longo vid University of Southern California är också övertygad om att att man genom att ta en period med fem dagars fastehärmande kost minst en gång i halvåret motverkar risken att man ska drabbas av cancer.

– Mutationerna i en cancercell kanske stärker deras möjligheter att växa, men samma mutationer försämrar deras möjligheter att överleva i utmanande miljöer, till exempel vid kostrestriktion, säger Valter Longo.

OBSERVERA att fasta eller annan kosthållning INTE kan bota en diagnosticerad cancer. Däremot kan fastehärmande kost understödja cellgiftsbehandling. För mer information om detta prata med din läkare om Fasting Mimicking Diet och professor Valter Longos studier.

Aktuell intervju med Valter Longo om bland annat cancer och fastehärmande kost.

Här hittar du studierna om fasting mimicking diet och cancer.

Läs mer om hur fastehärmande kost i fem dagar kan motverka andra sjukdomstillstånd:

Läs mer om forskningen bakom fastehärmande kost

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.