Sagt om fastehärmande kost

Vi tror inte att människor ska försöka gå på dieter dag ut och dag in. Det här handlar om fem dagar, och sedan håller effekterna i sig betydligt längre. Vi ser att de flesta lyckas följa programmet och de biomedicinska resultaten är slående.”

Valter Longo, den ledande forskaren bakom fastehärmande kost.

Ur mail till femdagar.se:

Denna fastan är speciell, det är precis som att den går på djupet och något ursprungligt kickar i gång… Känner mig lättad, fri och att systemet vitaliseras. Passar på att slå ner på tempot och pressar mig inte med varken träning eller för avancerade sociala sammanhang. Kroppen utrycker tacksamhet och det är inte svårt längre. Detta kommer jag att fortsätta med.

Er diet fungerar mycket bättre än vad ni tror i alla fall på mig. Är så chockad att jag var tvungen att skriva till er för jag är normalt en person som är väldigt skeptisk till alla trendiga bantningsmetoder. Dessutom mår jag bättre än på många många år!!”

Jag tyckte det funkade jättebra med kosten. Jag gör det inte av viktskäl utan vill komma åt de “svältliknande” processerna eller vad jag ska kalla det, på ett bra sätt. Jag har fastat “på riktigt” tidigare innan alla barnen men nu tycker jag inte det fungerar med jobb o barn o allt. Och 5:2 är också bökigt och inget jag tycker jag behöver. Så detta tror jag är jättebra för mig, det blir andra gången gillt:)”

Jag har nu kommit till sista dagen för min första fasteperiod i 5:55-dieten och äter enligt recepten på denna sida. Jag har läst en del om att man kan känna sig lättare till sinnet under fastan eller till följd av dieten, vilket jag med stor förvåning nu själv upplevt de senaste dagarna.”

Citat från internationella artiklar. Att regelbundet äta fastehärmande är en växande global trend:

Det är anmärkningsvärt att jag går ner 2,5 kilo varje gång jag följer dieten under fem dagar eftersom jag inte samtidigt är hungrig, irriterad och trött. Till stor del har viktnedgången bevarats. Fyra cykler av fastehärmande kost har övertygat mig: Det här är 2017 års största medicinska framsteg.

Mina energinivåer gick aldrig ner, vilket de brukar göra med kaloribegränsad diet. Formulan funkade för mig och i slutet av veckan kommenterade mina vänner hur snygg jag var”.

Det här funktar för mig. Jag gillar att jag har alla måltider planerade. Jag känner mig till och med lite bortskämd”.

Det viktigaste för mig är de mentala effekterna. Efter några dagar uppnår jag en mental klarhet, ökat fokus och något som liknar eufori”.

Det måste vara så här det känns att gå på crack”.

Jag gick in i väggen andra dagen och de flesta dagarna gav jag upp jobbet och gick och la mig igen. Från dag 3 värkte mina ben som om jag hade influensa, tydligen ett tecken på ketos”.

Så tyckte köparna av våra Matpaket när vi frågade dem:

 • Är nu i mitten av 2:a 5-dagars perioden. Förra kändes bra; inte speciellt hungrig o ingen huvudvärk eller så. Kanske lite mindre energi 😃. Hittills känns det likadant denna gång.
 • Fick ingen energikick som det pratas om. Gick ner tre kilo. Känns bra efteråt.
 • Dag 1 och 2 var ok. Dag 3 och framför allt dag fyra var hemsk. Dag 5 hade jag plötsligt massor av energi från att jag gick upp på morgonen. Kändes märkligt.
 • De två första dagarna kände jag inget speciellt. Ingen hunger. Lite yrsel men väldigt aktiv. Nästan allt jag åt smakade urgott. Fjärde dagen började jag deppa. Var det här nåt för mig. Svag i hela kroppen mellan matintaget. Vatten och oliver bra. Femte dagen var ett lidande. Huvudvärk trötthet. Den dagen var som en vecka. Längtade inte efter något . Ville bara att det skulle bli kväll då ja fick sova. Efteråt stolt att jag klarade projektet. 2,5 kg och 5 cm i midjan!!
 • kände mig inte speciellt hungrig
 • Detta är andra perioden. Mådde verkligen bra hela fastan. Dag 3-5 känns enegiökning, då minskar jag även på träning. Mellan fasteperioderna kör jag TRE, ätperiod ca 10h per dag.
 • Inga större skillnad under tiden. Men efter kändes det positivt i kroppen.
 • Dag två var värst men ändå klart hanterbar, sedan gick det bättre. Nu efteråt upplever jag att jag har minskat på småätandet.
 • Inga svårigheter mer än lätt huvudvärk och svaghet.
 • Generellt är detta en helt suverän metod för mig, har tidigare använt det andra paketet. Har varit överviktig – fet, hela mitt liv, nu känns det för första gången som jag hittat en metod som fungerar! Men det är sammansatt, hänger säkert samman med livsomständigheter m m. Men jag är oerhört tacksam!
 • Det gick bättre än jag trodde. Visst var jag hungrig men jag hade ju bestämt mig så det var bara att härda ut. Dock hade jag lite ont i huvudet några av dagarna vilket var lite jobbigt. Värst var faktiskt fjärde dagen då jag var både matt och lite yr samt hade ont i huvudet. Tyckte att jag drack mycket vatten men kanske var det för lite trots allt.
 • Det var betydligt lättare än jag trodde. Jag kunde leva som vanligt och kände mig relativt normal. Så det kändes nästan som att det inte skulle ge så bra verkan.
 • Kändes helt ok både under och efteråt
 • Över förväntan, längtar efter mat på slutet men har inte varit så hungrig tycker jag.
 • Konstigt nog inte hungrig. Efter de fem dagarna åt jag mindre.
 • Kände mig väldigt peppad och hade överskottsenergi hela dagarna, kunde känna mig svag ibland på kvällarna och hoppade över promenader. Kunde känna mig lite trögtänkt ibland! Mådde bra i mina leder (reumatism). Minskade ca 3,5 kg. Sedan dess gått upp nästan 2 av dem igen efter snart en vecka.
 • Kändes bra
 • Mycket lättare än förväntat. Lite jobbigt första dagen men sedan helt ok. Hade tom. svårt att äta alla bär. Känns bra nu efteråt. Har varit lättare att göra bra val och att inte äta när man inte är hungrig.
 • Det är inte lätt men hälsomotivationen hjälper. Jag har läst Longos bok som pepp.
 • Bra, stärkt av hälsoeffekten
 • Det gick jättebra, efteråt kändes det inget direkt. Har dock hållit nere matintaget.
 • Tänkte på mat hela tiden
 • Hungrig och sugen efter salt och lakrits
 • 1:a 2:a 3:e dagen var unga problem. 4:e dagen lite hungrig. 5:e dagen hungrig och huvudvärk på kvällen.
 • Kändes bra, hade hungerkänslor i magen men inte i knoppen. Blev sugen på mat sista kvällen.
 • Jag fungerade bättre mentalt. Mer koncentrerad, hispade inte upp mig som jag annars lätt gör.
 • Lätt hela tiden, mindre hungrig de två sista dagarna och dagar efteråt.
 • Jag mådde bra eftersom jag lever ett stillsamt liv utan större fysisk aktivitet.
 • Det gick lätt. Men kände mig superhungrig veckan efter. När jag körde fastan gången innan med lagad mat enligt era recept så kände jag mig inte så hungrig efteråt.
 • Inga problem, såklart lite hungrig men det försvinner snabbt

Björn och Malin: “Sötsuget minskade”