“Man inser hur mycket man okynnesäter”

Björn, 45, har genomfört flera cykler med fastehärmande kost och hans fru Malin, 40, valde att hänga på under den senaste. 

 

Varken Björn eller Malin är överviktiga, men samtidigt har de behov av att kontrollera vikten, annars går de upp. De upplever att fastehärmande kost är ett bra sätt att göra det.

– Man får en medvetenhet om att man inte behöver äta så mycket, att man kan leva ändå. Och då inser man hur mycket man okynnesäter, säger Björn.

Malins viktigaste insikt var att de fem dagarna påverkade sockersuget.

– Sockersuget minskar och det håller i sig även efter fastan. Jag äter inte lika mycket sötsaker längre.

När Björn provade fastan första gången i höstas gick han ner hela sju kilo. Då fastade han med två vänner och de skapade en sms-grupp där man rapporterade hur det gick och stöttade varandra. När han skulle köra igen efter två månader gick det inte lika bra. Han gjorde det själv, hade inte förberett sig mentalt och “kom in fel” i fastan. Ett plötsligt socialt evenemang som inkluderade mat gjorde då att han valde att bryta perioden.

Torsdag till måndag
Den tredje gången fick han med sig Malin och nu gick det utmärkt. Han rekommenderar därför att man fastar tillsammans med andra.

Björn och Malin valde att köra torsdag till måndag och det var nytt för mig som förespråkar söndag till torsdag för att hålla helgen fri. Men paret lever ett hektiskt liv med fyra barn och heltidsarbete och för dem är det optimalt att använda en helg när de bara är hemma. Helt smärtfritt är det ändå inte.

– Barnen vet när jag fastar. “pappa, fastar du?” kan de säga när jag blir irriterad. Det kan jag också använda som ursäkt när jag tappar tålamodet – “sorry barn, men jag fastar”, säger Björn.

Björn och Malin har använt sig av måltidspaketen från Fem Dagar och tyckte att det gjorde allt mycket enkelt.

– Paketen gör att vi vet exakt vad vi ska äta. Det går inte att fuska. Det är en viktig aspekt.

Vill du också prova paketen så finns de här.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.