En jämförelse mellan fastehärmande kost och LCHF

LCHF är Sveriges populäraste diet och många har gått ner i vikt och höjt insulinkänsligheten med metoden. Perioder med fem dagars fastehärmande kost leder till samma sak som LCHF, men på andra vägar, och kan vara ett säkrare och framförallt naturligare alternativ.

Det man i princip gör på LCHF är att ersätta så mycket kolhydrater som möjligt med fett. Kroppen drar då igång ett alternativt förbränningssystem baserat på fett. Då får det primära systemet som är baserat på kolhydrater och regleras av insulin vila, vilket leder till bättre värden speciellt för de i riskzonen för diabetes. För många leder det också till minskad vikt och bättre kontroll på ätandet.

Inom LCHF-kretsar talar man ofta om “ketos” som det tillstånd då kroppen drivs på fett istället för kolhydrater. Detta tillstånd når man också med fastehärmande kost. Några dagar in i en femdagars-fasta har de flesta tömt sitt lager av kolhydrater. Kroppen slår över till ketos och med detta följer en mängd positiva effekter på kroppsfett, insulinkänslighet, blodsockernivå, blodtryck, hormonbalans med mera.

Många människor har aldrig någonsin hamnat i ketos eftersom man idag på olika sätt hela tiden uppmuntras att äta. Detta alternativa förbränningssystem har dock varit avgörande för vår utveckling på jorden då perioder av brist på mat alltid varit en del av livet. Det är därför inte farligt att hamna i ketos, tvärtom.

Att däremot med hjälp av kolhydratrestriktion konstant ha det alternativa förbränningssystemet igång istället för det primära kan möjligen vara problematiskt i längden. LCHF har också ifrågasatts från olika håll. Professor Valter Longo som ligger bakom principen för femdagars-fastor är ganska kategorisk i sina omdömen om dieter baserade på höga nivåer av fett och protein. Han uttrycker sig så här i en podd.

Om man tittar på dieterna med högt innehåll av animaliska fetter och proteiner, så tyckte många i början att det var en strålande idé eftersom människor gick ner i vikt, men när de epidemiologiska studierna började komma så visade det sig att de är något av det värsta man kan följa. De leder till ökad dödlighet och större förekomst av alla möjliga sjukdomar.”

Det viktigaste är dock att var och en hittar en väg som känns rätt, för i längden kanske det inte är så stor skillnad mellan olika dieter (se denna nya studie). Ingen vet heller riktigt säkert vad som fungerar på lång sikt eftersom kroppen är så komplex. Ofta ser man att det som ger goda resultat på ett håll visar sig försämrar något i andra änden.

Den som söker efter ett sätt att äta som ligger i linje med människans utveckling bör dock överväga fastehärmande kost i perioder, till exempel 5:55, där fem dagars “matbrist” varvas med 55 dagar av fritt ätande, utan restriktion av kolhydrater. Båda system för energiomsättning används och kroppen tar till vara alla de olika näringsämnen vi kan tillgodogöra oss. Utöver detta gör matbristen att kroppen avvecklar gamla och felfungerande celler och när man börjar äta igen förnyas de.

Det går nämligen inte att komma undan att kolhydrater är grunden för vår kosthållning. Vår primära energiomsättning har byggts kring dessa molekyler och det beror förstås på att vi varit inbäddade i dem sedan vi utvecklades på Afrikas savanner. Rötter, bär och andra växter är det vi lättast får tag på och sedan har vi kompletterat med det mer svåröverkomligt protein och fett från djurriket.

Apa äter rötter

Det som tilltalar många med LCHF trots att så mycket mat är “förbjudet” är att man hela tiden kan äta sig mätt. När du äter fastehärmande kost under fem dagar är ketosen visserligen “äkta”, men matbristen ger också upphov till vissa obehagskänslor.

En mycket intressant effekt är dock att kroppen samtidigt släpper lös signalsubstanser som leder till ökad energi och kreativitet. På savannen var det förstås helt nödvändigt att man inte la sig ner och förbannade sitt öde vid minsta brist på mat. Istället gällde det att fördubbla ansträngningarna att hitta något att äta. Efter några perioder med fastehärmande kost lär man sig att fokusera på dessa positiva känslor kan omsätta dem till konkreta framsteg i exempelvis ett jobbprojekt.

Man kan äta så pass mycket att ett vardagsliv fungerar samtidigt som den nyttiga ketosen får dra igång och smörja kroppens system. Sammanfattningsvis kan man säga att LCHF har banat väg för mycket kunskap på området, men perioder av fastehärmande kost typ 5:55 kan vara ett naturligt nästa steg för många som behöver kontrollera sin vikt och hälsa.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.