Fastegurun ställer sig bakom fastehärmande kost

När du äter fastehärmande kost ska du hålla dig till max 750 kalorier om dagen. Nu sällar sig fastegurun Michael Mosley till den principen. Hans nya bok heter “The Fast 800”.

Michael Mosley har släppt en ny bok om fasta.

Michael Mosley var den som i början av 2010-talet gjorde världen uppmärksam på att fasta har goda hälsoeffekter. Han myntade begreppet 5:2 och har sedan dess gått från en plufsig vetenskapsjournalist på BBC till en topptrimmad hälsoguru.

I den nya boken modifierar han riktlinjerna för 5:2 och menar att det räcker om man äter 800 kalorier om två dagar i veckan, inte 500-600 som tidigare. Han menar att också att man kan ha 800 kalorier som ett rättesnöre för allehanda fasterutiner. Du kan till exempel bromsa i 12 hela veckor med 800 kalorier för att på det sättet reversera en begynnande åldersdiabetes.

Han lägger sig alltså nära professor Valter Longos forskningsresultat som ligger till grund för “fasting mimicking diet” – fastehärmande kost. Runt 800 kalorier inträder de goda effekterna av kaloribrist, man behöver alltså inte utsätta sig för onaturlig totalfasta.

Valter Longos riktlinjer tar dock fastan ett steg längre eftersom nedregleringen av protein kan stimulera kroppen att byta ut äldre felfungerande celler och starta processer för inre läkning. Balansen mellan makronutrienterna i fastehärmande kost kan också i högre grad skona musklerna under viktnedgången och låta bukfettet kompensera kaloribristen.

När forskning från olika håll pekar mot samma resultat kan man ändå försiktigt anta att det ligger något i det. Mosley lyfter bland annat fram forskningen som pekar på att risken för demens minskar om man lägger sig under 800 kalorier i perioder. Då aktiveras nämligen tillväxtfaktorn BDNF i hjärnan som nyskapar hjärnceller och dess kopplingar. BDNF har också visat sig ha en naturlig anti-depressiv effekt. Kanske är det därför många känner sig upplyfta efter en fasta.

Läs mer: Mosley och Longo har samarbetat förr.
Mosleys hemsida för nya boken: The fast 800

2 Comments

  1. Johan Wernlund 2019-08-07
    • Fem Dagar 2022-02-15

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.