Sveriges Radio hyllar fastehärmande kost

Sveriges Radio har gjort ett reportage om fastehärmande kost och det är intressant lyssning. En av de intervjuade hyllar kosthållningens effekter på sexlivet och dietens upphovsman professor Valter Longo dömer i princip ut 5:2. 

Nu börjar världen upptäcka fastehärmande kost (eller fasteliknande som Sveriges Radio översätter engelskans Fasting Mimicking Diet till). Fler och fler redaktioner tar upp ämnet och svenska Vetenskapsradion har gjort ett reportage om FMD som tillhör de mest initierade och korrekta jag sett globalt.

Kaliforniabon Antonio Coco, 61, berättar i inslaget om sina erfarenheter av femdagars-fastan. Han har gått från 120 kilo till 95 och har fått betydligt bättre värden. Och han mår mycket bättre.

Jag vet inte vad som tagit åt min kropp sen jag började med det här. Jag har ett fantastiskt sexliv igen med min flickvän, som om jag vore 25.

Antonio Coco tycker inte heller att de fem fastedagarna är särskilt jobbiga. En erfarenhet han delar med 9 av 10 som testat FMD. När Sveriges Radios reporter testade tyckte han dock att det var ansträngande med huvudvärken (men det är mycket möjligt att han drack för lite – lätt hänt!).

Forskaren bakom FMD, Valter Longo, tog i intervjun bland annat upp skillnaden mellan 5:2-fastans 24-timmars matrestriktion och jämförde med femdagars-fastan. Det visar sig att han i princip avråder från 5:2 till förmån för metoder som 5:55.

Det behövs flera dagars fasta innan effekten kommer när cellernas reparationsmaskineri sätts igång och nya stamceller bildas.

Dessutom misstänker Valter Longo att sömnen kan bli störd av att fasta så kort och så ofta som vid 5:2-metoden och att dieten ökar risken för gallsten.

Longo var faktiskt väldigt inblandad i att 5:2 tog fart, men det är bra med forskare som kan ändra sig. 5:55 däremot har nog kommit för att stanna. Hälsoeffekterna är betydligt tydligare än med 5:2 och det är lättare att hålla dieten eftersom den rimmar bättre med vår biologi och våra traditioner.

Jag tror inte vi har sett det sista inslaget om saken i Sveriges Radio eftersom metoden har en sådan potential att förbättra många människors liv.