Fem dagars fasta är mer likt religion än diet – kanske är det därför metoden funkar så bra

Det är svårt att göra en diet till en del av vardagen, så varför inte vända på det? Gör det till en högtid istället. Att ta perioder med fastehärmande kost är mer likt religiös tradition med långt mellan fastorna och det är kanske därför metoden tycks fungera bättre än andra dieter. Att fokusera på något utanför dig själv och tänka på dieten som en religion kan faktiskt vara ett sätt att klara av en viktminskning. 

De människor som fanns för 30.000 år hade utvecklat hjärnor, händer och immunsystem för att klara sig i den tuffa förhistoriska tiden. Deras kroppar var gjorda för flera dagar av misslyckad jakt. För dem var fastan naturlig och skärpte sinnena.

När människan lämnade savannen och började bruka jord och bygga städer tog vi med oss fastan. Alla religioner har inslag av den, kanske som ett sätt att öka andlighet och reflektion. Fem dagar med fastehärmande kost efterliknar sådana traditioner samt de upp- och nedgångar i tillgången på mat som vi människor är anpassade till. Därför är det antagligen den mest naturliga bantningsmetoden. Vi ser fortfarande ut som våra förfäder på insidan.

Eftersom det till skillnad från många andra dieter är en tillfällig förändring, som bryter rutinerna ett litet tag för att sedan låta dig gå tillbaka till vardagliga vanor, är chansen större att du lyckas hålla den. Vi menar inte att du ska göra fastehärmande kost till religion, men vill du ta hand om din kropp och själ på ett enklare och smartare sätt så kan du utnyttja det faktum att dragningen till religiös tro och tradition tycks ligga i våra gener. De starka drivkrafterna kan du utnyttja för egen vinning.

När du genomför dina fem dagar med fastehärmande kost kan du alltså se det som en personlig högtid, som snart går över i vardag igen. När du blir trött av det minskade kalori-intaget kan du fokusera på de positiva aspekterna, som inte sällan är en ökad närvaro i nuet.  Fastan finns som inslag i alla stora religioner och det finns säkerligen en anledning till det. Vi är som gjorda för en sådan religionsliknande rutin. Det gör gott för själen.

Bli som förfäderna på savannen några dagar. Ta lugna promenader och titta lite mer på himlavalvet istället för en skärm. Fasta och upplev hur sinnena blir lite mer mottagliga.

Amen.