Så räknar du fram din fastehärmande kost

Reglerna för fastehärmande kost är tydliga. Eller vad sägs om nio (inte tio) procent protein om dagen. Forskarna har provat ut detta under flera års experimenterande och det finns ingen anledning att frångå deras riktlinjer, men troligen är det ingen katastrof om du får i dig lite mer eller mindre av något näringsämne.

Under alla omständigheter krävs det dock att du räknar på näringsinnehållet för att hamna rätt. Vårt måltidspaket är kalibrerat från början efter att vi inte utan viss möda satt ihop dagsmenyer som stämmer med forskarnas fastehärmande diet. Du kan också välja att laga till recepten vi komponerat och äta två av dessa rätter per dag under din femdagars-fasta.

Om vill utveckla helt egna menyer så handlar det om att titta på näringsinnehåll. Det anges per 100 gram på alla matpaket. Då kan du kombinera olika typer av mat och äta precis så mycket av dem att du hamnar på rätt nivåer, dvs cirka 15 gram protein, 35 gram fett och 85 gram kolhydrat per dag. Om du inte köper paketerad mat med näringsdeklaration så finns det uppgifter om näringsinnehåll på livsmedelsverket.se.

Ibland kanske du snabbt vill kunna äta något som ersätter exempelvis något ur vårt måltidspaket. Så här svarade vi Anneli som hörde av sig på facebook eftersom hon tyvärr inte kunde äta nötterna och mandlarna i måltidspaketet:

Produkter med nötter och mandel är tyvärr vanligt förekommande i måltidspaketet (varje dag faktiskt). För att ersätta dessa får man trixa lite och sätta ihop egen mat som passar. Du kan kombinera det du har i kylen, men det krävs en hel del jobb att räkna ihop allt så det blir rätt.

Om man ska hålla det enkelt skulle du kunna jobba med de tre makronutrienterna protein, fett och kolhydrater genom att kombinera tre produkter med tydlig profil, till exempel olivolja (fett), rökt kalkon (protein) och kokt potatis (kolhydrater).

Då kan du ersätta snacksmix nöt dag 2 med 100 gram kokt potatis, 25 gram rökt kalkon (Pärsons smörgåspålägg) och 10 gram olivolja. Det bör man ju kunna blanda ihop till något ätligt 🙂

Näringsinnehållet i mandlarna dag 1 ersätts dock enligt samma princip med 50 gram kalkon och 25 gram olivolja (eftersom mandlar är så kolhydratfattigt). Lite märklig ”rätt”, men kanske intressant. Om olivoljan är god.