Problemet med proteinerna och hur fastehärmande kost löser det

Protein är det byggnadsmaterial du består av, så du ska vara tacksam för att dessa kemiska föreningar finns, men då och då behöver kroppen en paus. Återkommande perioder av fastehärmande kost sänker den signalering för tillväxt som protein orsakar. Istället städar kroppen i sina celler och bränner fett.

Proteiner formar alltifrån kollagenet som ger huden struktur till de biologiska små maskiner som gör att dina celler fungerar. Du måste få i dig proteiner via maten, men det blir allt tydligare i forskningen att en vuxen, medelålders människa inte behöver de mängder som ingår i modern kost. Tvärtom signalerar det ständigt höga intaget av protein att cellerna ska fortsätta verka för tillväxt och resultatet blir allt värre obalanser som skapar grogrund för sjukdomar.

Det är dock jätteviktigt att få i sig tillräckligt med protein och det finns en reell risk att råka ut för proteinbrist om man till exempel blir vegan. En viss andel protein är ett måste för att upprätthålla kroppens funktioner.  men det mesta vi sätter i oss av protein idag förvandlas till energi. Och om vi inte gör något som bränner den energin slutar det som fett. På vägen har proteinet dessutom startat system i kroppen som driver på åldrandeprocesser och ökar risken för sjukdom. Mycket förenklat kan man se det som att proteinet trycker på cellernas gaspedal och under färd är det få som bryr sig om att städa i bilen.

En central del i  5:55-metoden är därför att regelbundet bromsa ordentligt i protein-intaget under fem dagar. Då får kroppen det andrum den behöver för att städa undan och reparera bland cellerna. Det faktum att fem dagars fastehärmande kost ger en markant förbränning av bukfett kan dessutom hänga samman med signalering från minskat protein-intag.

I samband med återupptaget normalt matintag förnyar sedan kroppen sig själv. Proteinerna du äter används för att bygga nya celler som ersätter de gamla felfungerande som kroppen rensat undan och förbrännt under fastan. Forskaren bakom fastehärmande kost, Valter Longo, förespråkar dock att man även under det normala ätandet håller nere på proteinerna. Ett sätt att göra det är att dra ner på kött och andra animaliska produkter.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.