Problemet med kaloriräknande

Synsättet på viktminskning inom akademi, myndigheter och viktklubb.se är baserat på principen “kalorier in-kalorier ut”.  Detta är förstås en grundläggande sanning, men problemet är att det ofta inte hjälper dem som behöver gå ner i vikt.

Övervikten ökar konstant i Sverige och under 2016 passerades den magiska gränsen: över hälften av svenskarna är överviktiga. Det svar samhället har till den som vill gå ner är att minska på intaget av kalorier, dvs ätandet, och öka på uttaget, dvs motionerandet.

När människor i allt högre grad vänder sig till alternativa förklaringsmodeller, såsom att det egentligen handlar om insulin-nivåer eller tarmbakterier, borde man från officiellt håll kanske börja fundera på vad man gör för fel. Uppenbarligen biter inte metoderna. Folket går upp i vikt och lyssnar inte på “facit”.

Ingen har förvisso svaren, men kaloriräknandet är en återvändsgränd för de flesta. Fixeringen vid vad man äter, känslan av misslyckande när man tappar greppet, risken för uppgivenhet och kompensationsätande. Fallgroparna är för många med kaloriräknande.

Framförallt leder långa perioder av måttlig kalorirestriktion till att kroppen sänker ämnesomsättningen. Det innebär att när man börjar äta igen går man upp väldigt snabbt. Det är egentligen inte så konstig att kroppen efter flera veckor av för lite mat väljer gå ner i sparlåga. Det är däremot inte något som inträffar om du bromsar in kraftigt under en begränsad tid, exempelvis fem dagar.

– Vi tror inte att människor ska försöka gå på dieter dag ut och dag in, säger professor Valter Longo, som har inspirerat oss till 5:55.

Hans åsikt om viktnedgång är att man inte ska räkna kalorier. Istället ska man äta mycket och äta sig mätt, men på mycket grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter. Han förspråkar också att man äter tre mål mat om dagen inom 12 timmar. Då och då ska man också ta fem dagar långa perioder med rejäl kostrestriktion enligt ett schema som han Valter Longo kallar fastehärmande kost.

Femdagar.se handlar om denna nya typ av periodisk fasta som kan vara en nyckel för många som kämpar med övervikten. Ni har väl inte missat vår kostnadsfria e-bok om detta?

Fyll i din e-postadress så skickar vi guiden “Gå ner i vikt med 5:55” gratis.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.