Studie: farligt med lågkolhydratkost

Nu har ytterligare en studie kommit som visar att det inte är bra att äta lågkolhydratkost. De kortsiktigt positiva effekterna försvinner och livslängden minskar. Som vanligt väcker nyheter om dieter känslor och det finns många argument mot den nya studien, men den aktualiserar behovet av att fundera över vad som är naturligt för oss människor.

I lumpen fick vi lära oss hur man skulle klara sig om man hamnade bakom fiendens linjer eller på annat sätt “kom bort” i den svenska naturen, utan mat. Att hitta en sjö med vass var lösningen. Genom att äta vassrötter kan du nämligen få i dig de kolhydrater som behövs. Då har du energi att gå vidare och få tag på fett och protein för att överleva i längden, till exempel genom att lära dig fiska.

Rådet säger något om vad som är naturligt för oss människor. Kolhydrater finns i växtligheten runt omkring oss. Protein och fett är betydligt svårare att få tag på. Därför är det naturligt att människans system för energiomsättning bygger på kolhydrater. Sen har vi ett reservaggregat som bygger på fett och är helt nödvändigt för att vi ska klara perioder av skiftande tillgång på mat. Men att hålla igång reservaggregatet med lågkolhydratkost var det nog inte meningen att vi skulle göra.

Det innebär förstås inte att man ska äta raffinerade kolhydrater som socker och välja vitt mjöl, men det torde ändå vara sunt bygga kosten på kolhydrater. Att lågkolhydrat-dieter inte är så lyckade betyder heller inte att de lågfett-dieter som var “facit” för några decennier sedan är bättre. Det är dags att gå vidare och äta naturligt.

Behöver man anpassa kosten för att gå ner i vikt och bli friskare så är fasta av allt att döma den säkraste vägen. Vi är gjorda för fasta och mår bra av det. Sen kan man fasta på olika sätt och det kommer säkert att komma överraskande studier som visar vad som inte är bra eller inte fungerar. Femdagar.se fortsätter att följa forskningen.

Prova fem dagars fasta med fastehärmande kost med hjälp av våra recept eller matpaket.

One Response

  1. Mats Carlstedt 2018-08-30

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.