Hitta svar


Vad är FemDagar.se?
FemDagar.se har som mål att sprida konceptet fastehärmande kost och 5:55-metoden för att vanliga människor mitt i livet ska fortsätta vara friska, hålla vikten och känna att de gör vad de kan för att få ett långt och innehållsrikt liv.

Vad är fastehärmande kost?
Istället för totalfasta är det ett sätt att äta under fem dagar för att få maximalt positiva effekter på hälsan och ändå kunna leva som vanligt. Riktlinjerna har tagits fram av forskare och innebär att man äter ca en tredjedel av normalt dagligt kalori-intag och att kosten är protein- och kolhydratbegränsad. Läs mer om forskningen.

Vad finns det för vetenskapliga bevis bakom metoden?
Principen bakom fastehärmande diet är etablerad av ett forskarteam lett av professor Valter Longo vid University of Southern California. De har publicerat sina resultat i flera studier i välkända vetenskapliga tidskrifter. Att metoden har effekt är nu ett etablerat faktum. De kallar sin variant FMD, Fasting Mimicking Diet, och de ligger även bakom måltidspaket för fem dagars fastehärmande kost som de kallar Prolon.

Säljer ni Prolon?
Nej. Prolon kan du köpa här.

Vad är det för skillnad mellan Prolon och de matpaket som Fem Dagar säljer?
Prolon är det måltidspaket som Valter Longo och hans forskarteam står bakom och som de säljer med begreppet fasteliknande diet. Det kostar cirka 2500 kronor. Det matpaket jag har satt ihop följer de publicerade riktlinjerna bakom det vi kallar fastehärmande kost, men jag utfärdar inga medicinska garantier om att de skulle ge samma effekt som Prolon. Innehållet är dock snarlikt och märkbart är att människor som provat Fem Dagars matpaket rapporterar samma effekter på psyke och vikt som de som provat Prolon. Dessutom innehåller Prolon gluten, vilket mitt matpaket inte gör.

Jag är inte fullt frisk, ska jag undvika fastehärmande kost då?
Dieten har visat sig ha många fördelar och kan göra livet bättre för dig som lider av sjukdom. Rådgör dock med din läkare först. Matrestriktion kan vara förenat med risker om man inte är fullt frisk. Du bör till exempel inte ta blodsockersänkande läkemedel under en fasta.

Vad är 5:55-metoden?
Efter samma princip som andra periodiska fastor, 5:2, 16:8 osv, har vi föreslagit 5:55 som ett alternativ. Det handlar om att under 5 dagar vart 55:e dag ge kroppen en service med hjälp av fastehärmande kost. Eftersom det är upprepade perioder som ger de goda hälsoeffekterna och till exempel håller diabetes typ 2 borta, är det optimalt att göra sina fem dagar till en personlig tradition.

Kan jag ta mina fem dagar oftare än varannan månad?
Ja, för snabba resultat kan du köra en gång i månaden, 5:25. Den studie som har gjorts på människor visade på goda effekter av tre sådana perioder. I längden är det dock viktigt att äta mycket varierat och näringstätt under de fria dagarna om du tänker äta fastehärmande så ofta.

Kan jag ta mina fem dagar mer sällan än varannan månad?
Du får effekt av femdagars-fastan även om du bara kör den två gånger per år, vilket till exempel passar dig som är nöjd med din vikt, men vill åt de kraftfulla hälsobringande effekterna på cellnivå som fastan ger. Metoden baseras alltså på individuella överväganden.

Varför kan jag inte bara fasta helt utan mat?
Varsågod. För de flesta krävs dock disciplin och träning för att kunna leva ett normalt vardagsliv. Man kan också ifrågasätta det naturliga i totalfasta. Människan är en allätare och har troligen historiskt oftast hittat något att äta även om det inte är tillräckligt.

Varför är kalorimängden den samma för alla oberoende av vikt?
Forskarna anser att de har hittat rätt kalorimängd som passar alla och bedömer att alla får effekt på hälsan, även om effekten på vikten kan variera. Om man är underviktig leder inte fastan till onödig ytterligare viktnedgång. Om man är överviktig blir restriktionen hårdare, men leder också till en kraftigare viktnedgång.

Vad får jag dricka under fastan?
Du bör dricka mycket vatten eftersom mindre mat minskar vattenmängderna du får i dig. Du kan också dricka te och kaffe (givetvis utan mjölk eller socker).

Är inte fem dagars fasta bara ett annat ord för jojo-bantning?
Dietister har kommenterat att överätning efter de fem dagarna inte tycks vara så vanlig som normalt. De tydliga strukturerna kring 5:55-metoden och själva mathållningen kan vara en anledning till det, men här behövs studier. Om du känner att de fem dagarna har negativa effekter på välmåendet och till exempel leder till högre vikt en tid efter perioden än innan så kanske det inte passar dig.

Kan jag kombinera LCHF och fastehärmande kost?
Det blir lite knepigt eftersom den fastehärmande kosten förvisso premierar fett framför kolhydrater och protein, men den kan inte kallas ”low carb”. Tvärtom så varnar forskarna bakom fastehärmande kost för det höga protein-intag som ofta är förknippat med LCHF. Dessutom är en av poängerna med fastehärmande kost att du inte ska behöva tänka på restriktion vareviga dag, vilket man måste med LCHF. Här kan du läsa mer om fastehärmande kost vs LCHF.

Kan jag äta på kvällen den femte dagen?
Enligt principerna för fastehärmande kost ska du inte göra det. Det är fastans längd på fem hela dygn som skapar de goda hälsoeffekterna. Om du av någon anledning måste avbryta fastan på kvällen dag fem så har du dock troligen ändå dragit god nytta av din fasta. Ett tips är att fasta söndag-torsdag, för att kunna delta fullt ut i ”fredagsmys” och andra helgaktiviteter.

Hur ska jag äta efter fastan
Börja försiktigt! Forskarna bakom fastning mimicking diet förespråkar en ”transition day” då man endast äter sådant som är snällt mot magen den första dagen efter fastan. Inget animaliskt, inget tillsatt socker, ingen alkohol. Det är under dagarna efter fastan som ”magin” inträffar, då kroppen bygger upp sina organsystem på nytt efter storstädningen.

Vilka står bakom femdagar.se?
Vi står helt oberoende från organisationer eller andra företag. Målet är endast att sprida en metod för välmående som vi av egen erfarenhet vet fungerar. Sajten grundades av vetenskapsjournalisten Dag Kättström som själv äter fastehärmande och har studerat biomedicin på Karolinska institutet. Läs mer.

Är informationen kontrollerad?
En svensk läkare har värderat det grundläggande konceptet bakom femdagar.se och har inga anmärkningar.

Vad gör jag om jag undrar över mer!
Kontakta oss så svarar vi!