5 dagars fasta väger upp 25 dagars skräpätande

En ny studie visar att regelbundna perioder med fem dagars fastehärmande kost motverkar de negativa effekterna av dåliga matvanor. Möss som fick skräpmat, men tvingades äta fastehärmande en gång i månaden, var lika friska och levde lika länge som möss som åt näringsriktigt och lagom hela tiden.

Detta är en kraftfull indikation på att fasta inte bara har tillfälliga effekter. Kroppen ställer om till skyddsläge genom ett förändrat genuttryck och detta håller i sig även efter återgång till normalt ätande. Fettförbränning, hjärthälsa, insulinkänslighet m.m. förbättras därmed på sikt. 

Enligt forskarna bakom studien får resultaten dock inte användas som en förevändning att skaffa sig dåliga matvanor. Däremot kan det ge en bild av kraften som ligger i att bromsa matintaget kraftigt under några dagar. 

“Efter fastan fortsatte fettinlagringar att brytas ned hos mössen under en ganska lång period. Potentiellt skulle en sådan här intervention kunna användas medicinskt för att ge bättre hälsa även hos människor”, säger forskargruppens ledare Valter Longo.

Genuttrycket förändras
Mössen i skräpmat/fasta-gruppen levde lika länge som sina “perfekta” kompisar som åt precis som man ska hela tiden. De som bara åt skräpmat fick dock betydligt sämre värden och dog tidigare. Fastans effekter höll alltså i sig och räckte för att insulinkänsligheten och andra hälsoparametrar skulle ligga på en bra nivå trots frosseriet mellan cyklerna. 

När man bromsar fem dagar i sträck förändras genuttrycket, alltså vilka gener som är på och av. Förbränning av fett och stärkt hjärthälsa är åtminstone delvis en följd av detta. Processen sker dock inte omedelbart. Det krävs några dagars matbrist för att kroppen ska reagera och ställa om genuttrycket, men när det en gång satts i “survival mode” stannar det där ett tag, även om man vältrar sig i mat igen. 

Forskarna vill nu gå vidare och studera människor för att ta reda på mer om hur mycket fasta som behövs för att vidmakthålla de positiva effekterna på hälsan.

Läs artikeln i Nature (Periodic fasting prevents fat penalties in females)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.