Fem dagars fasta ger samtidiga och varaktiga effekter

Det är de breda, samtidiga effekterna av fasta som gör hälsointerventionen så kraftfull. Och det faktum att effekterna är varaktiga. En ny studie rekommenderar “Femdagars” 3-4 ggr om året för en friskare kropp och själ.

Nu har det kommit ytterligare en studie som visar den överraskande djupgående effekt som fem dagar med fastehärmande kost har.

Nutrition, longevity and disease: From molecular mechanisms to interventions (Cell, april 2022) samlar ihop forskningsläget och det framgår tydligt att det riktigt kraftfulla med den periodiska fastan är de sammantagna effekterna.

Ökad insulinkänslighet, minskad inflammation och förbättrad cellfunktion är förstås bra, men när det sker samtidigt och dessutom ihop med genetisk omprogrammering och minskningar av flera sjukdomsfaktorer så innebär det ett riktigt reningsbad. Och, inte minst viktigt, de här förändringarna är varaktiga. 3-4 fasteperioder om året är tillräckligt för att upprätthålla de positiva effekterna.

Forskarna tror att man kan ersätta medicinering med perioder av Fasting Mimicking Diet. Kanske borde fasta rekommenderas till befolkningen likt “ät mer grönt” och “motionera”, men det kommer att ta tid innan vi är där. Inget hindrar dig dock från att själv göra perioder av fasta till en del av livet. 

One Response

  1. Annelill 2023-05-23

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.