Ny formula för fastepaketet

Fem Dagars eget fastepaket får en ändrad sammansättning. Kalorinivåerna förblir desamma, men innehållet av kolhydrater minskar något jämfört med forskarnas rekommendationer. Tanken är att göra fastan mer effektiv.

Beslutet att avvika från forskarnas riktlinjer har vuxit fram under en längre tid. Dels ur personliga erfarenheter av att fastan känns enklare att genomföra med mer fett och färre kolhydrater, dels ur farhågan att kolhydratnivån är något för hög för att kroppen verkligen ska gå över från glukos- till ketonbaserad energiomsättning.

Om man utsätter sig för fem dagars matbrist är det viktigt att man garanterat får utväxling och det nya fastepaketet är att sätt att ta fastan ett steg längre. Genom att sänka kolhydratnivån säkerställer vi att fastan blir effektiv. Recepten på sajten är fortfarande anpassade till de officiella riktlinjerna, men fastepaketet kan ses som ett lite radikalare sätt att ta sina fem dagar.

Vad finns det för vetenskaplig grund att avvika från forskarnas riktlinjer?

Forskarnas publicerade riktlinjer tycks i grunden vara en teoretisk approximering där man har räknat utifrån 10 kalorier per kilo kroppsvikt och sedan låtit antalet gram kolhydrater vara dubbelt så många som antalet gram fett. Man har i övrigt inte publicerat så mycket kring riktlinjerna utan koncentrerat sig på effekterna.

Dock antyder man hela tiden att hemligheten bakom fasting mimicking diet egentligen inte handlar om de exakta nivåerna av makronutrienter, utan om en specifik sammansättning av födoämnen som inte triggar kroppens signaleringssystem. Tyvärr publicerar man ingenting om dessa tämligen revolutionerande påståenden, så det är svårt att utvärdera saken vetenskapligt.

Det tycks dock främst handla om att glukos och grenade aminosyror som leucin triggar signalbanor som sätter kroppen i “tillväxt-läge”. Detta vill vi inte under en fasta. Om man ser på forskarnas egna fastepaket Prolon så försöker de hålla nere på socker och grenade aminosyror, men att från det hävda att de lyckas runda kroppens signalering är tyvärr inte riktigt seriöst. De har till och med en chokladbit med tillsatt socker samt fruktos-stinna “bars” i sitt paket (!).

Fem Dagars fastepaket undviker allt som har med tillsatt socker att göra och är så lågt i kolhydrater att kroppen garanterat förstår att nu är det sparläge som gäller. Samtidigt är det fortsatt mycket lågt i protein och undviker produkter som ligger högt i leucin.

Hur vet jag att det nya paketet är effektivt?

Jag som driver Femdagar.se har genomfört över 30 perioder av fem dagar med fastehärmande kost under de senaste åtta åren. På senare tid har jag instinktivt sänkt nivån av kolhydrater, vare sig jag använder mig av recepten eller matpaketet. Jag har märkt att jag mår bättre av detta. Fastan blir enklare att följa, mättnaden ökar och effekten av mer energi under fasteperioden blir tydligare.

Jag vill sälja ett fastepaket som jag själv tror på och trivs med. Därav denna förändring. Jag hoppas att du vill prova det nya fastepaketet. I annat fall finns recepten kvar oförändrade och de är även fortsatt helt i överensstämmelse med de officiella riktlinjerna.

4 Comments

  1. monika törnwall 2023-01-12
    • Fem Dagar 2023-01-12
  2. Bettan 2023-03-27
    • Fem Dagar 2023-03-27

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.