Allt tydligare positiva effekter av femdagars-fasta

2023 har rivstartat för alla som är intresserad av att följa forskningen på fasting mimicking diet. Hittills i år har över 60 studier publicerats som handlar om eller citerar studier om fastan. I kölvattnet av detta uppmärksammas fastan allt mer i allmänna medier.

Den kanske mest läsvärda studien hittills i år är en översiktsartikel i tidskriften Trends in Cancer, där man går igenom alla bevis för att den här typen av fasta har potential att motverka uppkomsten av cancer och bevisligen kan förbättra effekten av läkemedelsbehandling av redan utbruten cancer.

En annan forskningsöversikt koncentrerar sig på hur fastehärmande kost kan påverka risken för hjärt-kärlsjukdomar, och konstaterar att det finns väldigt många indikationer på att risken sjunker eftersom fastan motverkar flera riskfaktorer, såsom övervikt, diabetes, högt blodtryck och blodfettsrubbningar.

Många studier handlar om olika former av cancer, men det har även publicerats studier om MS, nervskador och vilka epigenetiska effekter fastan har. Se själv i Google Scholar.

Och det kommer mer. Just nu sysslar minst 20 forskarteam med fastan. En av de spännande studier som pågår handlar om hudkvalitet, dvs om fastan kan motverka rynkor. Andra handlar om spermakvalitet och demens. Här kan du läsa om studier som är på gång.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att fasting mimicking diet blir allt mer etablerad. Det kommer att komma allt mer forskning och i kölvattnet av detta allt mer uppmärksamhet i medierna.

Ett exempel på det är avsnittet om åldrande i Svt:s Vetenskapens värld nyligen, där de sista 10 minuterna helt handlade om fasta. Professor Valter Longo sammanfattade bra hela poängen med fasta:

“Fasta påverkar inte bara en aspekt. Det har effekt på flera olika system och verkar göra dem yngre. Det är svårt att hitta en behandling som ger fler positiva förändringar än fasta.”

Kolla själv:

Länk till slutet av dokumentären där det handlar om FMD.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.