Så bromsar fasta åldrandet

Att en period med fem dagars fastehärmande kost gör att kroppen känns piggare är helt klart för alla som provat. Men hur kan fastan motverka åldrandet på djupet, nere i cellerna? Vi vet en del, men det är mycket kvar att lära och just nu pågår intensiv forskning på fasta och åldrandet.

Fram tills nu har fasta överraskat forskarsamhället. De mätbara effekterna på saker som insulinkänslighet och immunsystemet är slående. Nu vill man gå längre och studier har startat på hur fasta påverkar de flödande processerna inuti cellerna. Vi börjar närma oss DNA-nivå. Kan fastans effekter i sig innehålla nycklar till hur vi åldras?

Allt det vi förknippar med åldrandet – från rynkor till sjukdomar – kan härledas till att cellerna fungerar sämre, både individuellt och tillsammans. Exakt varför cellerna börjar tappa sina funktioner debatteras i forskarsamhället, men det är ett faktum.

När forskarna testar femdagars-fastan (fasting mimicking diet) på möss kan de tydligt se att mössen blir friskare, snabbare i huvudet, får färre sjukdomar – och lever längre. När människor fastar några dagar får vi liknande direkta biomedicinska effekter som de som observeras hos möss: Inflammationsnivåerna går ner, felfungerande celler avvecklas, stamceller aktiveras och skapar nya. Om vi lever längre har inte kunnat bevisas eftersom studierna måste pågå i en livstid.

Det är dock troligt att regelbundna fasteperioder, till exempel fyra perioder med femdagars-fastan per år ger minskad risk för sjukdom och ökad chans till fler friska år. Forskarna är dock inte nöjda och vill veta mer om exakt vad som händer. Varför är några dagars fasta så effektivt och ger såna goda effekter på i princip alla system i kroppen relaterat till åldrande?

Fasta är som en medicincocktail
Det intressanta är att fasta påverkar flera av åldrandets signalbanor i kroppen samtidigt. En fastekur är som att ta en cocktail av de dyra preparat som nu börjar komma med löften om att motverkar åldrandet. Här är några exempel på “heta” preparat mot åldrande, med effekter som även fasta kan ha.

  • Molekyler liknande Resveratrol aktiverar cellernas sirtuin-proteiner och får cellerna att “huka ner” och fokusera på att fungera över tid istället för tillväxt – fasta ger liknande effekter på sirtuinbanorna.
  • Preparat som Metformin och Rapamycin som hämmar proteinkomplexet mTOR, en central regulator för tillväxt, hälsa och åldrande – fasta hämmar mTOR.
  • Nu exploderar också segmentet “senolytics” med preparat som ska trigga dåligt fungerande celler att dö – några dagars fasta har sådana effekter.

Fastans kanske inte slår lika kraftfullt på enskilda signalbanor, men just kombinationen av effekter över hela kroppen är intressant. Dessutom finns indikationer på att fasta i kombination med dessa preparat skulle kunna förstärka dem.

Att helt stoppa åldrandet på våra kroppar är vi av allt att döma inte ens nära att göra. Vi vet helt enkelt inte vilka processer som driver cellerna till att fungera sämre. Det finns tecken på att det är processer som tar ut varandra. Om cellen fungerar bättre på ett plan, så fungerar den sämre på ett annat.

Men genom att vi blir allt bättre på att registrera vad som händer på molekylnivå lär vi oss mer och då kan nya vägar öppna sig. Just nu testar forskare fasting mimicking diet mot epigenetiska klockor, för att mer i detalj kartlägga vad fasta kan göra med åldrandeprocesserna.

Fem dagars fasta har en epigenetisk effekt, dvs det sker en omprogrammering av DNA och våra kroppar fungerar annorlunda efter en fasta. När vi vet mer vad som händer kan man tänka sig att justera fasta och eventuellt stödmedicinering för att göra interventionen med fasta ännu mer effektiv.

I väntan på det kan du använda fastan för att må bättre direkt och veta att du ökar chansen till fler friska år.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.