Enligt en ny studie lindrar fastehärmande kost IBD, inflammatoriska tarmsjukdomar. Det ligger i linje med tidigare studier om dietens anti-inflammatoriska effekter. Intressant är att totalfasta hjälpte mindre bra, medan cykler av matbrist stärkte de bästa bakteriestammarna i magen.
Forskarna har tidigare visat att fem dagar med för lite mat startar läkeprocesser. På samma sätt som det finns genetiska program för att läka yttre sårskador kan det finnas genetiska program sammantvinnade med matbrist som läker inre obalanser i kroppen.
Matbrist som medicin för magen
Nu har samma forskargrupp släppt en ny studie – Fasting-Mimicking Diet Modulates Microbiota and Promotes Intestinal Regeneration to Reduce Inflammatory Bowel Disease Pathology. Den visar att några dagars matrestriktion (men inte totalfasta) lindrar IBD, inflammationssjukdomar i tarmen såsom Ulcerös colit och Crohns sjukdom. Studien är baserad på möss och inte människor, men ligger i linje med tidigare studier och stärker hypotesen att autoimmuna sjukdomar motverkas av perioder av matbrist.
Skillnaden mellan IBD och IBS: IBD (Inflammatory Bowel Disease) är tarmsjukdomar där man tydligt kan se till exempel en pågående inflammation. Ibland måste till och med delar av tarmen opereras bort för att den slutar fungera. IBS (Irritable Bowel Syndrome) är tarmrelaterade besvär där man inte tydligt kan konstatera att tarmens vävnader är påverkade. |
I den nya studien visar forskarna att så kallad fastehärmande kost (Fasting Mimicking Diet) kan göra skillnad även på längre sikt. Flera cykler av fyra dagars matrestriktion med betydligt färre kalorier och kraftigt minskat intag av proteiner ledde till att inflammationen minskade och antalet goda magbakterier ökade. Man kunde till och med se att tarmens slemhinna återskapades på mössen.
De inflammatoriska tarmsjukdomarna är mycket besvärliga för de som drabbas. Det faktum att det handlar om tarmen gör förstå att många anpassar kosten och olika typer av mathållning har sina anhängare och motståndare. Många blir hjälpta av Paleo-kost eller lågkolhydratmetoder, men forskningsmässigt finns ännu inga tydliga resultat som pekar åt något håll. (Diet and Inflammatory Bowel Disease)
Exakt varför det händer är oklart, men i studien pekar forskarna på några möjliga mekanismer. En är att fastan påverkar proteinet TNFα som är något av en doktor Jekyll och Mr Hyde. TNFα är ett av kroppens skarpaste vapen mot infektioner och cancer och har en roll vid nybildning av celler. Samtidigt kan det löpa amok och attackera kroppens egna vävnader.
Vid fasta minskar mängden av TNFα i tarmen och besvären för de med IBD lindras. Detta gäller både vid totalfasta och fastehärmande kost. När de möss som totalfastade i studien började äta igen steg halterna av TNFα och inflammationen drog åter igång, men hos de som hade ätit fastehärmande tog TNFα en annan roll och medverkade till regenerering av nya celler i tarmens slemhinna. Lite mat under fastan tycks alltså styra TNFα åt ett annat håll än att underblåsa inflammation.
Positivt för tarmbakterierna
En liknande effekt kunde forskarna se på magbakterierna. Genom att äta fastehärmande och alltså tillföra lite näring mår de goda bakterierna bättre än vid totalfasta. Mängden laktobaciller och bifidobakterier ökade hos de möss som åt fastehärmande – både jämfört med de som totalfastade och de som åt som vanligt. Totalfastan hade negativa effekter och ledde till tillväxt av bakterien paraprevotellaceae som är inflammationsdrivande.
Studien är en ny pusselbit i forskarnas pågående kartläggning av hur maten samspelar med kroppen. Det ger också en indikation att matbrist har positiva effekter och totalfasta negativa. Om fastan drar igång vad man kan kalla för “inre läkning” så är det med all säkerhet anpassat till visst intag av mat eftersom våra drivkrafter att äta är så starka. Oftast hittar vi åtminstone något – ett gräslöksstrå här och en nässla där – och så har det säkert varit genom historien. Totalfasta är antagligen bara naturligt i öknen.
Det behövs mer forskning och ingen med IBD bör experimentera med fastehärmande kost utan att prata med läkare först. Lider man av besvär som diagnosticerats som IBS är det möjligt att fastehärmande kost också kan hjälpa även om det ännu inte finns någon forskning om det.
Men den nya studien sällar sig till raden av tecken på att sjukdomar kan motverkas genom att då och då dra ner på maten utan att totalfasta. Att njuta av vårens späda gröna, men pausa från de stora mängderna mat under några dagar, kan vara precis vad du och din tarm behöver.