Därför äter jag fastehärmande

Här är mina personliga erfarenheter av att ha ätit fastehärmande kost ungefär varannan månad sedan 2016. Här kan du läsa mer om forskningen bakom fastehärmande kost.

Vid 30-35 börjar de flesta märka att kroppen inte längre fungerar lika optimalt. Det är lätt att lägga på sig några kilo. Det ligger också nära till hands att reflektera över hur resten av livet ska bli. I mitt fall gick jag upp i vikt och började fundera kring det faktum att åldersdiabetes är något som går i släkten. Att göra något åt det kändes vettigt och jag började intressera mig för etablerade metoder som låter dig hålla vikten och behålla hälsan.

Men jag blev besviken på de som fanns. Jag testade lchf och tyckte att det fungerade i ungefär 48 timmar, sen längtade jag efter det där goda sega brödet. 5:2 passade något bättre, men jag märkte att mycket i livet började kretsa kring mat och de här två “jobbiga” dagarna i veckan. Hur skulle jag frossa på onsdagen när tisdagen var kalorireducerad? Efter några veckor slutade jag försöka följa 5:2.

Det stora problemet med dieter är att ytterst få följer dem mer än några månader. För kraftigt överviktiga är ofta magsäcksoperation det enda realistiska alternativet. För dig som vill hålla vikten och behålla hälsan är det svårt att hitta ett sätt att kontrollera kosten som du kan leva med år efter år. Jag gav upp alla vidare försök tills jag 2015 i mitt arbete som vetenskapsjournalist sprang på konceptet Fasting Mimicking Diet, som några amerikanska forskare hade börjat publicera studier om.

De hade sett vilka kraftfullt positiva effekter fasta hade på patienter, men samtidigt gått in i väggen med sin forskning eftersom patienter inte ville totalfasta och deras läkare vägrade låta dem delta i sådana studier. Så de började fundera. Måste man verkligen totalfasta för att sätta igång de postiva effekterna? Efter en lång period av djurförsök kunde de konstatera att de positiva effekterna av fasta inte har något att göra med totalfasta utan med allvarlig matbrist och framförallt brist på proteiner. De listade ut hur mycket mat de kunde ge sina patienter och ändå framkalla effekterna av fasta. De kallade det “Fasting Mimicking Diet”

Det här tyckte jag var jättespännande. Jag gick vidare från vetenskapsjournalistiken och provade att äta enligt riktlinjerna för fastehärmande kost. Sedan dess tar jag regelbundet mina fem dagar. Till en början gjorde jag det varannan månad och kallade rutinen för 5:55. Numera blir det ungefär var tredje månad. Jag har utan problem gjort fastehärmande kost till en del av livet och bedömer att perioderna gör att jag håller vikten och har bra värden.

Fem dagars fastehärmande kost aktiverar immunsystemet, reducerar bukfett, nyskapar hjärnceller och motverkar diabetes. Mycket tyder på att dieten kan motverka de stora folksjukdomarna cancerdiabetesdemenshjärt-kärlsjukdom och autoimmunitet. I slutänden handlar därför fem dagar med fastehärmande kost om att behålla hälsan så länge som möjligt. Viktkontroll kan vara det första steget på resan, men sedan handlar det om att vara frisk ända in i kaklet och göra vad man kan för att inte låta ålderdomen påverkas av demens och diabetes.

Den ledande forskaren, Valter Longo, har givit sig in i det formidabla getingbo som debatten om kost och hälsa är, men mot bakgrund av mitt arbete som vetenskapsjournalist bedömer jag att man kan lita på resultaten. Enskilda studier om vad som är bra och dåligt att äta står som spön i backen och motsäger ofta varandra, men Longos team är ansett och de försöker hålla samman sin forskning och pekar på mathållning i större perspektiv. Valter Longo har också skrivit en populärvetenskaplig bok om hur man kan äta för att leva så länge som möjligt. Sammanfattningsvis rekommenderar han vegansk kost plus fisk samt regelbundna perioder av fem dagars fastehärmande kost.

Själv har jag dragit ner kraftigt på animaliska produkter, men äter inte helveganskt. Fasteperioderna ger mig utrymme att unna mig det jag är sugen på under perioden mellan fastorna. Intressant nog har dock min grundläggande mathållning förbättrats av att jag regelbundet tar fem dagars inbromsning. Jag har lärt mig kontrollera “suget” och ser mer fram emot att äta god, hemlagad, varierad “riktig” mat. För mig stämmer allt med denna metod.

Hur är det då att äta fastehärmande i fem dagar? Ja, de två första dagarna kan vara trista, det är inte så kul helt enkelt att behöva hålla sig till ungefär en tredjedel av normalt dagligt matintag. Jag väljer att försöka bortse från att kroppen ropar på mat med hjälp av obehags-känslor och fokusera på det meditativa lugn som samtidigt uppstår. Dag 4-5 brukar det oftast vända för mig. Jag blir kreativ, får nya idéer och insikter. Hungern bleknar bort.

För mig funkar det bäst att hoppa över frukosten och nöja sig med vatten och kaffe fram till lunch. Då äter jag en lätt måltid, tar ett mellanmål på eftermiddagen och sen blir det kvällsmat med resten av det kalori-utrymme jag har för dagen. Då håller jag humöret uppe. Numera använder jag mig nästan alltid av de måltidspaket vi säljer på femdagar.se.

Det är inga problem att promenera eller cykla lugnt till jobbet, men den mer intensiva träningen låter jag vara. För mig känns det inte rätt att lägga energin på musklerna, utan mer naturligt att rikta in den på själen, men det kan vara individuellt.

En viktig detalj som även forskarna lagt märke till är att överätning inte är vanlig efter de fem dagarna jämfört med en fasta på ett dygn till exempel. Jag brukar fantisera om hamburgare och majonnäs i början av cykeln, men efter fem dagar har tankarna förändrats mot att jag bara vill äta gott och känna nya smaker. Jag får också insikten att det finns annat än mat som gör att jag mår bra. Därför blir fem dagars inbromsning någonting viktigt för resten av livet.

Det är viktigt att skapa utrymme för sig själv och lägga sina fem dagar där det passar. Se till så att det inte krockar med stressiga perioder eller sociala tillställningar. Hitta gärna ett utrymme där det “behövs” också. Efter en hel sommar med grillkvällar och slentrianmässigt alkoholintag kändes det väldigt bra att ta fem dagars total avhållsamhet och nystart innan hösten. Du går snabbt ner några kilo och du blir piggare och snabbare i hjärnan.

Första julen satte jag mina fem dagar från 18:e till 23:e för att kunna frossa ohämmat. Men eftersom intresset för mat går ner vid 4-5:e dagen kändes julbordet märkligt nog inte speciellt lockande. Därför tror jag det är betydligt mer rätt att ta en eftertänksam period med femdagars-fasta efter nyår istället.

Perioder med fastehärmande kost verkar vara en diet som det är lättare att hålla. Det är något även forskarna har uppmärksammat. Jag tror att flera dagars fasta har kontakt med både biologiska mekanismer och samhälleliga traditioner på ett sätt som gör metoden mer naturlig att följa. De människor som levde i den tuffa förhistoriska tiden var anpassade till att klara flera dagars misslyckad jakt och bli en mer kreativ och idérik jägare efter några dagar. Våra kroppar fungerar i grunden likadant och det är antagligen därför många vittnar om den energifyllda kreativiteten dag 4-5. När människan lämnade savannen och började bruka jord och bygga städer tog vi med oss fastan. Alla religioner har inslag av den, kanske som ett sätt att öka andlighet och reflektion, men troligen också för att den gör att vi mår bättre.

Vill du prova själv kan du följa våra recept eller köpa ett färdigt matpaket.

6 Comments

  1. Signe Josephson 2018-08-20
    • Dag Kättström 2018-08-20
  2. Lizz 2021-02-23
    • Fem Dagar 2021-02-23
  3. Katja 2022-11-15
    • Fem Dagar 2022-11-16

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.