Därför kan du bli smartare av fastehärmande kost

Inte nog med att du känner dig smartare i slutet av en fem dagars fastecykel. Det finns tecken som tyder på att du faktiskt blir det. I en studie på möss har forskare kunnat konstatera att de som fastar fem dagar varannan månad får bättre kognitiva förmågor. Hos äldre möss kunde man till och med se att vissa områden i hjärnan växte till sig.

Exakt vad detta beror på är inte helt klarlagt. Kroppen är ett komplext system, men det finns flera studier som pekar på samma sak (vi har tidigare skrivit om att hungerhormonet ghreline stimulerar hjärncellerna). Studien om fastehärmande kost visar att en fastecykel på fem dagar ger en mängd olika effekter, bland annat i hjärnan.

Hälsofördelar
Mössen i studien fick genomgå fastecykler varannan månad från deras “medelålder”. De som gjorde det levde längre, hade mindre mängd bukfett, mindre cancer, bättre skinn, ungdomligare immunsystem och bättre bendensitet. De visade också upp bättre kognitiva förmågor. Och det kanske mest uppseendeväckande är att de äldre mössen i studien hade större hippocampus, det område i hjärnan som fungerar som en slags kopplingsstation mellan minnen och upplevelser.

Det är på ett sätt naturligt att jämföra möss och människor för vi delar hela 97,5 procent av DNA:t, dvs de interna processerna är mycket lika. Samtidigt är det vanskligt eftersom vi lever så mycket längre. Studier om Fasting Mimicking Diet görs nu på människor, men att visa effekter över ett helt liv kommer att ta, ja ett helt liv. Mycket tyder dock på att många av de hälsofördelar som uppmätts hos möss har en motsvarighet hos människor.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.