Äta fastehärmande kan vara den enklaste dieten att hålla

Om du vill gå ner i vikt är första steget att göra en hållbar förändring. Annars går du bara upp igen. Problemet är att forskningen visar att det är mycket svårt att hålla en diet år efter år, men fem dagars avgränsad fasta har potential enligt dietister.

Oavsett det handlar om kaloriräknande, kolhydratrestriktion eller periodisk fasta i kortare intervall, kräver det ständiga defensiva val i princip varje dag. Det är många som provat, men hur många fortsätter år efter år? Det är inte praktiskt att ständigt behöva förhålla sig till en diet.

Kanske är fastehärmande kost svaret för många. Den senaste forskningsstudien visar dels att hälsofördelarna är dramatiska, dels att många kan hålla den på papperet tuffa fastehärmande dieten. Den är helt enkelt snällare trots att det låter dramatiskt att fasta fem dagar.

Studien är den hittills största som gjorts på människor och omfattade 71 personer som fick följa dieten i tre månader. Man valde då att köra 5:25, dvs en fastecykel i månaden.

Under perioden gick försökspersonerna ner i genomsnitt knappt tre kilo. Muskelmassa och benmassa bibehölls, det var kroppsfett som försvann och midjemått som gick ned. Även blodtryck, blodsocker och kolesterol sjönk (framförallt hos de som från början hade höga värden). En annan viktig markör som  sjönk hos alla försökspersoner var tillväxthormonet IGF1, som är ett hormon som skyndar på åldrandeprocesser. Även markörer för inflammationsprocesser i kroppen gick ned.

Dessa resultat har man tidigare sett i studier på möss och i mindre studier på människor, men det är uppmuntrande för forskarna att resultaten håller. Man vill nu gå vidare och göra ännu större studier. Fastehärmande diet tycks vara ett utmärkt sätt att förebygga övervikt och ohälsa, men ju mer bevis desto bättre. Effekten på cancer och autoimmuna sjukdomar som man sett hos möss kommer man säkert att titta vidare på.

Eftersom det är så svårt att hålla en diet var det också intressant att 75 procent av de medverkande försökspersonerna genomförde samtliga tre fastecykler. Valter Longo, som leder forskningen kring fastehärmande kost, har tidigare noterat att människor inte har några större problem att följa dieten.

Vi tror inte att människor ska försöka gå på dieter dag ut och dag in. Det här handlar om fem dagar, och sedan håller effekterna i sig betydligt längre. Vi ser att de flesta lyckas följa programmet och de biomedicinska resultaten är slående, säger Valter Longo.

Andra forskare som inte varit inblandade i studien noterade att 75 procent är en hög siffra och att det är en viktig del av studien.

Jag vill se fler studier som bekräftar att människor håller dieten. Vi behöver hjälpa massor, men det behövs att fler än 2 procent är villiga att göra detta, säger den engelska dietisten Michelle Harvie till tidskriften Science.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.