Vem vill du vara om tio år? Forskarna om hur fasta förnyar kroppen inifrån

Titta på aporna på bilden. Den till höger har fått äta som den vill. Den till vänster har gått på matrestriktion sedan motsvarande övre medelåldern. Vem vill du åldras likt? Med 5:55 får du fastans effekter utan att behöva lida av symptom på svält och det blir allt mer klarlagt varför det är så.

På ett framträdande under en TedX-konferens i Kalifornien i december 2016 berättade professor Valter Longo om sina insikter. Han spelade en huvudroll i BBC-journalisten Michael Mosleys dokumentär som spred 5.2-metoden och förespråkar nu periodisk fasta med längre mellanrum.

Likt många andra i forskarvärlden ifrågasätter Valter Longo det dominerande synsättet inom vården som handlar om att bota sjukdom först när den uppstår. Även om vi plötsligt skulle kunna bota all cancer, så kommer det bara att ge 3-4 år längre livslängd i genomsnitt. Det finns så många andra sjukdomar.

— Om vi däremot kan motverka åldrandesymptom i lika stor utsträckning som vi lyckats göra med möss i laboratoriet skulle människan tjäna motsvarande 30 år i livslängd. Och det skulle vara friska år, inte år av cancer och demens, säger Valter Longo.

Att styra intaget av mat är det hittills mest effektiva sättet att motverka åldrandesymptom. Mekanismerna är komplexa, men grundläggande för allt liv. Bakterier, jästceller, mikroskopiska maskar, möss och apor lever längre och har färre sjukdomar om man håller nere deras födointag till svältgränsen.

Forskargruppen har sett att fem dagars fasta föryngrade immunsystemet hos möss samt reducerade och försenade cancertumörer. Man har även testat på människor under tre månader där de körde en cykel med fem dagars fastehärmande kost i månaden. Resultatet blev att nivåerna av tillväxthormoner gick ner tillsammans med till exempel blodsocker- och inflammationsnivåer, medan andelen cirkulerande stamceller gick upp.

Femdagars-fastan tycks helt enkelt trycka tillbaka tidens slitage på människan. Mekanismen som gör att detta händer är att bland annat att tillväxthormonerna IGF-1 och PKA sjunker. Normalt trycker dessa hormoner på och håller celler vid liv, även de som fungerar dåligt. Vid fasta sjunker nivåerna av tillväxthormon och då avvecklas celler som fungerar dåligt och som i vissa fall kan ge upphov till cancer. I samband med “refeeding”, aktiveras stamcellerna och förnyar till exempel immunsystemet.

En annan viktig del är föryngring av inre organ. Vid fasta krymper organen. Vid hård fasta kan till exempel levern krympa till häften av sin storlek. Sedan, när man äter igen, växer organen till sig. Då med nya friskare celler. Fasta föryngrar dig alltså inifrån. Att celler kan föryngra sig och fungera bättre över tid istället för sämre är egentligen självklart anser Valter Longo.

— Sperma och ägg från 40-åriga människor kan slå ihop sig och skapa en helt “ny” och perfekt liten människa. Föryngring är inget hokuspokus.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.