Därför väljer forskaren bort 5:2

Forskaren Valter Longo och BBC-journalisten Michael Mosley diskuterar testresultat efter hans fyra dagar långa fasta. Bild ur dokumentären "Eat, Fast and Live Longer" som kan ses i sin helhet här

Forskaren Valter Longo och BBC-journalisten Michael Mosley.


5:2-metoden är inte effektiv i längden, menar en av forskarprofilerna som förknippats med 5:2-trenden. Han rekommenderar istället längre sammanhållande perioder av fasta och ätande. Och är mannen bakom begreppet “fastehärmande kost”.

Professor Valter Longo var med i journalisten Michael Mosleys dokumentär “Ät, fasta och lev längre” som gjorde 5:2-dieten så populär. Redan i filmen påpekade Longo att flera sammanhängande dagar med kostrestriktion var det mest effektiva. Ändå var det 5:2-dieten, mindre mat två åtskilda dagar i veckan, som alla minns.

Nu avslöjar Valter Longo i en artikel i engelska The Times att han själv aldrig skulle orka med 5:2.

— Jag växte upp i Italien. Jag älskar mat och vill njuta av att äta normalt så mycket jag kan. Jag vill helt enkelt inte hålla en diet som är så restriktiv att jag mår dåligt varje vecka, säger han till tidningen.

Själv tar han regelbundet fem sammanhängande dagar med sin egen diet Fasting Mimicking Diet – fastehärmande kost, eftersom hans egen forskning visar att det är överlägset 5:2. Efter några dagar sätter positiva processer igång i kroppen som man aldrig når med 5:2.

— Genom att tömma kroppens reserver då och då bygger vi upp nya celler som är starkare och bättre på att motstå sjukdom, säger Valter Longo.

2 Comments

  1. Iren åhlund 2018-02-05
    • admin 2018-02-05

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.