”Jag hatar när de säger att fasta är en fluga”

I en stor intervju i brittiska The Times ger professor Valter Longo fler perspektiv från sin forskning om fastehärmande kost, som 5:55-metoden bygger på. Han konstaterar att vinden har vänt nu och att allt fler förespråkar fasta, även läkare.

Men så har det inte alltid varit. Under de 20 år han forskat om saken har han mött mängder av hård kritik och det värsta för honom har varit när folk kallat fastan för en ”fluga”.

– Jag hatar när de säger det. Jag började med bakterier, byggde min forskning steg för steg och nu har vi 15 kliniska studier på människor på världens största sjukhus. Vi har precis fått 12 miljoner dollar i nya anslag, säger Valter Longo till Times.

Det hans forskargrupp har kunnat visa är att fem dagar med fastehärmande kost motverkar cancer, diabetes, demens, kardiovaskulära och autoimmuna sjukdomar. Fastehärmande kost kan även användas för att gå ner i vikt (och därför har vi skapat vår 5:55-metod).

Mental skärpa
Valter Longo lyfter i intervjun även fram det han skriver mycket om i sin nya bok, att populära dieter likt LCHF inte är nyttiga. Förutom risken att få i sig för mycket protein är det inte naturligt att välja bort en av de tre makronutrienterna.

– Intaget av socker måste man hålla nere, stärkelse (pasta, bröd, ris) ska man hålla igen på, men bönor och grönsaker ska man äta mycket av. Det handlar om mängd och typ av kolhydrater, men inte om att demonisera en hel makronutrient. Det är ett av de viktigaste budskapen i boken. Ett annat exempel är att fett från djur generellt inte är bra att äta, medan olja, nötter och fisk innehåller fett som är bra för dig och associerat till bättre hälsa och längre liv, säger Valter Longo till Times.

Själv fastar han två gånger om året, men tillstår att han inte alltid ser fram emot de fem dagarna med kostrestriktion.

– Men jag märker skillnaden på min hälsa och det ger en mental skärpa. Dessutom har det en spirituell effekt, eftersom det isolerar dig från resten av världen.

I Times-artikeln (du måste bli medlem för att läsa, men det är kostnadsfritt) delar även en kvinna med autoimmun sjukdom med sig av sina erfarenheter av att äta fastehärmande.

– Jag hoppas många provar det. Du har inget att förlora förutom lite vikt och möjligen humöret – men en mycket hälsosammare kropp att vinna, säger hon.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.