Forskarnas varning för protein-trenden

Följer du LCHF eller någon annan diet där man byter ut kolhydraterna mot fett och proteiner? Tuggar du “protein-bars” till mellanmål? Då är risken stor att du utsätter dig för hälsorisker över tid. Mycket protein gör nämligen kroppen sårbar för sjukdomar såsom cancer och diabetes.

Ett flertal studier under de senaste åren har pekat åt samma håll och nu går forskaren bakom fastehärmande kost, Valter Longo, ut i sin nya bok och varnar för trenden att äta mycket protein. Han håller med om att de tidigare kostråden som förespråkade kolhydrater istället för fett var felaktiga, men nu märker han att allt fler drar ner kraftigt på kolhydraterna och ofta ersätter dessa med protein. Det leder till att sjukdomar drabbar tidigare och hårdare än normalt.

Det är inte konstigt att vi ser de här problemen. Människan har utvecklats i en miljö där det var svårt att få i sig så konstant höga nivåer av protein.

Högt protein-intag leder enligt Valter Longo till att cellernas receptorer för tillväxthormon aktiveras. Detta i sin tur leder till att nivåerna av insulin och tillväxtfaktorer som IGF-1 stiger, vilket man kan bevisa har ett samband med diabetes och cancer. Dessutom aktiverar protein gener som driver på åldrandeprocesser, vilket i sig är riskfaktorer för flera olika typer av sjukdomar såsom demens, hjärt-kärlproblematik och autoimmuna sjukdomar.

Protein signalerar
Bakgrunden är att kroppen använder protein som byggstenar. Mycket protein signalerar: “fortsätt bygga”. Om intaget däremot minskar signalerar det till cellerna att börja städa istället för att bygga vidare och enligt Valter Longo har det stor betydelse för exempelvis utvecklingen av cancer. Han har visat att minskat protein-intag gör cancerceller mer känsliga för exempelvis kroppens eget försvar, medan friska celler får ökad resistens mot störningar. Med detta inte sagt att kroppen inte behöver protein, men helst inte mer än 0,31-0,36 gram protein per kilo kroppsvikt och dag.

Det har länge pågått en strid om huruvida LCHF är överlägset bäst eller inte och forskningen i frågan spretar, mycket beroende på att det är svårt att följa människor i decennier för att se hur deras diet påverkar dem. Valter Longo och hans team presenterar dock en väl sammanhållen teoretisk grund för sin forskning som stärks av de studier man gjort. Kolhydratskräcken och proteinomhuldandet är inte naturligt och har skadliga effekter.

Forskningsresultaten stämmer även med studierna som har gjorts i områden där människor lever väldigt länge, tex Okinawa i Japan eller Sardinien. Där finns inga LCHF-dieter så långt ögat når. Istället lever människor på mycket grönsaker och väldigt lite kött. Sammanfattningsvis förespråkar Valter Longo att man äter mycket vegansk plus lite fisk och att kolhydraterna ska vara komplexa, till exempel i form av fullkorn. Dessutom rekommenderar han att regelbundet ta fem dagar med fastehärmande kost.

5:55-metoden bygger på Valter Longos forskning och är ett sätt att gå ner i vikt på ett säkert och långsiktigt hållbart sätt med hjälp av just fastehärmande kost. Läs gärna vår guide: “Gå ner i vikt med 5:55”. Du laddar ner den gratis här: 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.