Hoppa inte över frukosten om du fastar

Femdagar.se har tidigare uppmärksammat tecken på att det är dåligt för hälsan att hoppa över frukosten. Nu visar en ny stor studie att de här farhågorna stämmer. Så om du fastar, se gärna till att få i dig lite mat på morgonen.

Att äta i “matfönster” som till exempel 16:8 (dvs 16 timmars totalfasta) är populärt. Många tycker också att det enklaste är att hoppa över frukosten och bara äta lunch och middag. Tyvärr visar nu en stor studie att människor som regelbundet hoppar över frukosten har större risk att få allvarliga hjärt-kärlproblem.

De har sämre kolesterolvärden och högre blodtryck och dör tidigare än de som åt frukost. Forskarna har försökt ta hänsyn till att folk som inte äter frukost antagligen har “dåligt leverne” i allmänhet och rensat studien från sådana faktorer. Det är inte säkert att de har lyckats, men resultatet ligger i linje med tidigare misstankar i den här riktningen.

Professor Valter Longo som ligger bakom konceptet fastehärmande kost kommenterar den nya studien med att man alltid ska vara försiktig. Även om man inte kan överföra studiens resultat på intermittent fasta finns det så många tecken på att frukosten är viktig att man bör ta det på allvar.

— Det bästa är troligen bättre att hålla 12 timmars matfönster och äta frukost. Om du verkligen vill stänga fönstret i 16 timmar, fundera på att hoppa över middagen och inte frukosten, säger Valter Longo till CNN.

Studien i Journal of the American College of Cardiology: Association of Skipping Breakfast With Cardiovascular and All-Cause Mortality.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.