Fasta gör dig smartare

Många som fastar upplever att de blir mentalt mer skärpta. Forskarna har också konstaterat att så är fallet. Nu kommer mer forskning som förklarar hur det går till och som dessutom visar att fasta kan motverka Parkinsons sjukdom.

Det är tidningen New Scientist som lyfter fram brittisk forskning på området. Det visar sig att fasta leder till nybildning av hjärnceller. Orsaken är att när hungerhormonet Ghreline sätter igång att påminna oss om att äta, så startar det också processer i hjärnan som ger oss fler hjärnceller. De är också motståndskraftiga mot de skador som till exempel sjukdomen Parkinsons orsakar.

För inte så länge sedan trodde man att hjärnan inte kunde nybilda celler, men nu kan vi alltså konstatera att även fullvuxna människor nybildar hjärnceller. Och vill du ha flera, så är fasta en bra idé.

Om du undrar varför hungerhormonet ghreline har funktionen att nybilda hjärnceller, så finns det ledtrådar i människans historia. För tusentals år sedan var vi tvungna att bli mentalt mer skärpta om maten tog slut. Då gällde det att lista ut sätt att få tag på något att äta. De som blev bättre på det genom att hungern stärkte hjärnan dominerade i evolutionen.

Läs mer i artikeln på New Scientist

Missa inte möjligheten att göra 5:55 till en vana – följ oss på facebook:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.