Så skyddar fasta mot autoimmunitet

När du bromsar in med fastehärmande kost avvecklas felfungerande immunceller och nya bildas. Det kan vara den viktigaste faktorn bakom det faktum att fasta förbättrar symptomen för många av dem som lider av autoimmuna sjukdomar såsom MS, reumatism och Crohns.

Effekten på autoimmuna sjukdomar är en av de mest uppmärksammade aspekterna av periodisk kostrestriktion och hälsa. Fastan i sig kan inte bota den grundläggande problematiken i att kroppens immunsystem ger sig på de egna cellerna, men kombinationen av minskad inflammation och ett uppdaterat immunsystem skänker bevisligen lindring.

Här kan du läsa den stora mängd studier som har publicerats. Både möss och människor som genomgår upprepade cykler av fem dagars kostrestriktion får minskade symptom. Bakgrunden är ganska fascinerande och visar vilket överraskande kraftfullt verktyg återkommande, flera dagar långa perioder av fasta är.

MS, multipel skleros, är en av de mest studerade sjukdomarna i sammanhanget. Det är en autoimmun sjukdom som orsakas av att immuncellerna i kroppen börjar tro att det skyddande lagret av myelinceller runt nerverna i själva verket är främmande organismer eller felfungerande celler som måste dö. Då attackerar och förstör de myelinet vilket ger upphov till de svåra neurologiska symptom som MS-patienter lider av.

I studierna visade det sig till exempel att möss under fastan rensar bort immunceller som fungerar dåligt. Som ett svar på minskad energitillgång startar nämligen uråldriga program i kroppen som avvecklar felfungerande celler istället för att de ska belasta de tynande energinivåerna. Samtidigt går stamceller som kan bilda nya immunceller upp i standby-läge och när mössen sedan börjar äta normalt igen utvecklas nya immunceller.

De nya immuncellerna fungerar bättre och är inte lika aggressiva mot kroppens egna celler. Ytterligare en uppseendeväckande effekt av fem dagars fasta är att kroppen börjar nybilda myelinceller och alltså helar sig själv.

Nu drar flera studier på människor och andra typer av autoimmunitet igång. I en studie på MS-sjuka har man konstatera förbättringar efter sju dagars fasta (200-300 kalorier om dagen, alltså mindre än i fastehärmande kost som har 750 kalorier om dagen) i kombination med flera veckors restriktiv diet av medelhavstyp. Valter Longo misstänker dock att det är av betydelse att upprepa perioderna av fasta.

OBSERVERA! Autoimmunitet är en komplex sjukdom och det kan finnas flera olika orsaker. Fasta tycks hjälpa många, men det är inte säkert att det hjälper alla. Om du vill prova effekten på dig själv bör du ta kontakt med din läkare och hänvisa till de pågående studierna.

Lär mer om hur fasta motverkar sjukdom:

(Källor och mer läsning i Valter Longos bok ”The Longevity Diet”.)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.