Så skyddar fasta mot diabetes

Att matvanor motverkar och till och med kan bota diabetes typ 2 är inte längre ett kontroversiellt påstående.  Regelbundna femdagars-fastor är den kanske mest effektiva metoden att hålla insulinkänsligheten i kroppens celler uppe och på så sätt slippa hamna i den nedåtgående spiral som diabetes innebär. 

När du äter förbereder insulinproducerande celler i bukspottskörteln kroppen på att ta emot energi. Insulin är signalen som öppnar upp cellerna för “drivmedlet” glukos som kroppen utvinner ur maten. Men cellerna kan bli avtrubbade och svarar då inte som de ska på insulinet. De öppnar sig inte för glukosen, vilket leder till att glukosnivåerna i blodet ökar. Då frisätter bukspottskörteln ännu mer insulin för att få till stånd ett vettigt svar och så startar en ond cirkel som sliter ut hela systemet och kan orsaka en mängd andra sjukdomar såsom stroke och demens.

Forskarna bakom fastehärmande kost kan visa väldigt positiva resultat från studierna kring fasteperioder och insulinkänslighet: Om du bromsar in med mindre kost får cellerna vila istället för att ständigt försöka svara på insulinet. När du sedan börjar äta normalt har cellernas känslighet för insulin ökat och med upprepade fasteperioder håller du dig långt borta från diabetes typ 2.

En viktig aspekt i detta är också att kroppen under fem dagars inbromsning i första hand drar energi ur buk- och leverfett. Detta fett har visat sig spela en huvudroll i utvecklingen av diabetes och andra sjukdomar och i djurförsök har forskarna visat att detta förbränningsläge kvarstår även när man äter normalt igen.

En annan viktig effekt av fastehärmande kost är rensningen som kroppen börjar med när den signalering för tillväxt som mat ger upphov till upphör. Felaktigt fungerande celler ersätts då av nya och det innebär till exempel att muskelceller som inte reagerar på insulin avvecklas och ersätts av fräscha celler som inte är insulinresistenta.

Människor som ligger i riskzonen för diabetes får därför dramatisk förbättrade värden efter att ha genomgått tre cykler med fem dagars fastehärmande kost på tre månader. Normalviktiga och friska människor rekommenderas av forskarna att ta två cykler med fastehärmande kost per år för medverka till att upprätthålla cellernas känslighet för insulin.

OBSERVERA! Om du medicinerar mot diabetes får du INTE experimentera med fastehärmande kost utan att ha kontaktat din läkare. Att exempelvis ta insulin under en fasteperiod kan leda till döden. Har du nedsatt insulinkänslighet bör du också rådgöra med din läkare innan fasta.

 

Lär mer om hur fasta motverkar sjukdom:

(Källor och ännu mer läsning i Valter Longos bok “The Longevity Diet“.)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.