När möss genomgår regelbundna femdagarsfastor drabbas de i lägre grad av demenssjukdomar. Mycket talar för att samma sak gäller människor. Dessutom tycks matbrist kunna utlösa nybildning av hjärnceller.
Exakt vad som ligger bakom demens är ännu en gåta, men risken att drabbas ökar dramatiskt med hög ålder. Kommunikationen i hjärnan bryter gradvis samman och det som börjar som minnesstörningar slutar med döden. Trots intensiv forskning har man ännu inte kommit på något sätt att bryta förloppet.
Forskarna som ligger bakom fastehärmande kost genomför just nu studier för att undersöka om regelbundna perioder av kalorrestriktion kan motverka demens. Även om man på detta sätt bara kan försena sjukdomsförloppet skulle det betyda mycket för livskvaliteten på ålderns höst.
Här kan du läsa den stora mängd studier som görs. Fem dagars kostrestriktion med fastehärmande kost i återkommande cykler tycks kunna motverka uppkomsten av demens. Orsakerna till det kan vara flera. Inflammationsnivåer och andra obalanser som skyndar på åldrandeprocesser återställs av fastan. Man ser till och med nybildning av hjärnceller i hippocampus, en del av hjärnan som är viktig för minnet.
För att på allvar ta upp kampen mot demensriskerna bör man komplettera perioder av kalorirestriktion med övriga kostråd som forskningen visat har ett samband med utvecklingen av demens. Till exempel en medelhavsliknande diet med begränsning av spannmål och animaliska produkter förutom fisk. Lägg därtill högt intag av olivolja, nötter och kaffe som i studier visat sig motverka demens.
Lär mer om hur fasta motverkar sjukdom:
(Källor och ännu mer läsning i Valter Longos bok ”The Longevity Diet”.)