Regelbunden inbromsning med hjälp av fem dagars fastehärmande kost motverkar risken att drabbas av stroke och andra kärlproblem, enligt forskningsstudier. I kombination med förändrat matintag även normala dagar kan hälsoproblem relaterat till blodomloppet nästan elimineras.
Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och upp emot 2 miljoner svenskar går med symptom i någon form. Bakom nästan alla fall ligger fenomenet åderförkalkning, där blodkärlen täpps till i en komplicerad process som inbegriper kolesterol, inflammation och en mängd livsstilsfaktorer. Det är en process som i slutänden leder till exempelvis hjärnblödning och hjärtattack.
Cykler med fastehärmande kost motverkar i princip alla de stora riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom positivt. Det gäller till exempel att:
- Bukfettet reduceras
- Inflammationsnivåerna, mätt i graden av C-reaktivt protein, sjunker kraftigt
- LDL-kolesterolet (det ”onda”) går ner
- Triglyceriderna i blodet sjunker
- Glukos-nivåerna i blodet sjunker
- Blodtrycket sjunker
För att stärka effekten och göra vad allt man kan för att hålla kardiovaskulära sjukdomar stången långt upp i åldern, bör man även motionera och förändra matintaget mellan fastorna. Professor Valter Longo förespråkar att man utgår från det som kallas ”medelhavskost”, men vässar till det ytterligare genom att utesluta kött- och mjölkprodukter helt till förmån för mer nötter, fisk och olivolja.
Här hittar du studier som har gjorts på fastehärmande kost och kardiovaskulär sjukdom.
Lär mer om hur fasta motverkar sjukdom:
(Källor och ännu mer läsning i Valter Longos bok ”The Longevity Diet”.)