Så skyddar fasta mot hjärt-kärlsjukdom

Regelbunden inbromsning med hjälp av fem dagars fastehärmande kost motverkar risken att drabbas av stroke och andra kärlproblem, enligt forskningsstudier. I kombination med förändrat matintag även normala dagar kan hälsoproblem relaterat till blodomloppet nästan elimineras.

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och 1,8 miljoner svenskar är idag drabbade i någon form. Bakom nästan alla fall ligger fenomenet åderförkalkning, där blodkärlen täpps till i en komplicerad process som inbegriper kolesterol, inflammation och en mängd livsstilsfaktorer. Det är en process som i slutänden leder till exempelvis hjärnblödning och hjärtattack.

Riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom är noggrannt kartlagda och forskarna har nu kontrollerat hur upprepade cykler av fastehärmande kost påverkar dessa. Effekterna är slående:

  • Bukfettet reduceras
  • Inflammationsnivåerna, mätt i graden av C-reaktivt protein, sjunker kraftigt
  • LDL-kolesterolet (det “onda”) går ner
  • Triglyceriderna i blodet sjunker
  • Glukos-nivåerna i blodet sjunker
  • Blodtrycket sjunker

Det är framförallt människor som är i riskzonen som kan dra stor nytta av att bromsa in med fem dagars fastehärmande kost. Så länge man är överviktig och riskfaktorerna finns kvar kan man fasta fem dagar varannan månad eller ännu oftare. För den som är normalviktig, motionerar och kan karakterisera sig själv som mycket frisk räcker det med att ta sina fem dagar två gånger om året.

För att stärka effekten och göra vad allt man kan för att hålla kardiovaskulära sjukdomar stången långt upp i åldern, bör man även förändra matintaget mellan fastorna. Professor Valter Longo förespråkar att man utgår från det som kallas “medelhavskost”, men vässar till det ytterligare genom att utesluta kött- och mjölkprodukter helt till förmån för mer nötter, fisk och olivolja.

OBS! Om du medicineras mot kärlsjukdom ska du givetvis tala med din doktor innan du genomför denna typ av kostintervention. Det kan dock vara värt att fundera kring det faktum att tex statiner tar udden av symptomen på en felbalansering i kroppen, medan en kostintervention kan gå till källan för problematiken.

Lär mer om hur fasta motverkar sjukdom:

(Källor och ännu mer läsning i Valter Longos bok “The Longevity Diet“.)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.