Kaffe och fasta – så bra kombo är det

Att dricka svart kaffe under fastan är ett vanligt sätt att hantera kaloribristen. Kaffet ger både värme och stimulans. Men hur bra är kombinationen? Kan kaffet förstöra de goda processerna som fastan sätter igång? Eller kanske förstärka dem? Åsikterna går isär.

Kaffedrickandet i världen har aldrig varit så omfattande som nu och ses som en fullkomligt normal ritual. På senare år har även mängder av studier pekat mot att 3-4 koppar kaffe om dagen motverkar allehanda sjukdomstillstånd och förlänger livet.

Men för bara några decennier ansågs kaffe kunna orsaka hjärtproblem och läkarna uppmanade folk att dra ner på konsumtionen. Och synen på kaffe har gått upp och ned på det sättet genom historien. Kaffet har varit alltifrån medicin till kriminaliserat.

Bakgrunden till att drycken är kontroversiell torde vara den beroendeframkallande ingrediensen koffein. Om kaffe hade lanserats idag skulle det säkerligen inte bli godkänt av myndigheterna. Koffein är en stimulantia som ger upphov till abstinens om man slutar.

(Intressant kuriosa i det sammanhanget är historien om när forskare för flera decennier sedan försökte gå till botten med varför så många patienter vaknade upp med huvudvärk efter att ha varit sövda under operation. Var det narkosmedlet som orsakade det eller något annat under operationen? Till slut kom man fram till att det var kaffeabstinens.)

 

Att kaffe väcker känslor visar även debatten om kaffe eller inte under fasta. Professor Valter Longo som skapat konceptet fastehärmande kost avråder från kaffe under de fem dagarna med kalorirestriktion. Exakt varför har varit oklart, men i podcasten ”Mindbodygreen” avslöjade Valter Longo nyligen att orsaken är hans inställning är att man ska göra sig av med beroenden.

Ett märkligt resonemang kan tyckas i ljuset av att han förespråkar fastehärmande kost eftersom det är svårt för många att totalfasta. Ändå vill han samtidigt att man ska göra sig av med ett kaffeberoende. Rimligen är det något man kanske ska spara till mindre påfrestande perioder – om man nu alls ska göra det med tanke på kaffets goda hälsoeffekter.

Det finns dessutom tecken på att kaffe förstärker fastans goda effekter, till exempel denna studie som visar att kaffe understödjer autofagi, vilket är kroppens program för att städa i cellerna. En viktig poäng med att fasta regelbundet är att få kroppen att dra igång autofagi, men processen beror på många komponenter och det är inte som att slå på en knapp. Att dricka kaffe under fastan tycks dock ge extra incitament för kroppens celler att börja bryta ner strukturer som är felaktiga eller inte behövs. Kaffet skulle alltså kunna göra din fasta ännu bättre ur hälsosynpunkt.

Faktum är dock att koffein påverkar reglering av blodsocker och insulin. Så det är definitivt mest naturligt att inte dricka kaffe under fastan. Sista ordet är inte sagt, men jag kommer att fortsätta värma mig med kaffe under mina fem dagar. Observera förstås att man inte ska ha mjölk eller socker i kaffet, det ställer allt på ända. Om det är något man ska vänja sig av med under fastan är det alltså mjölk i kaffet. Det tar två dagar, men sen vill man aldrig ha mjölk i längre.

11 Comments

 1. Lena 2018-08-28
  • Dag Kättström 2018-08-28
   • Eva 2019-12-20
 2. Diana Franzen 2020-03-30
 3. Diana Franzen 2020-03-30
  • Svante 2021-01-02
 4. Annette 2020-07-22
 5. Mathias 2020-08-30
  • Anja 2020-11-09
  • Anja 2020-11-09
 6. Lennart Struve 2021-01-17

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.