Kaffe och fasta – så bra kombo är det

Att dricka svart kaffe under fastan är ett vanligt sätt att hantera kaloribristen. Kaffet ger både värme och stimulans. Men hur bra är kombinationen? Kan kaffet förstöra de goda processerna som fastan sätter igång? Eller kanske förstärka dem? Åsikterna går isär.

Kaffedrickandet i världen har aldrig varit så omfattande som nu och ses som en fullkomligt normal ritual. På senare år har även mängder av studier pekat mot att 3-4 koppar kaffe om dagen motverkar allehanda sjukdomstillstånd och förlänger livet.

Men för bara några decennier ansågs kaffe kunna orsaka hjärtproblem och läkarna uppmanade folk att dra ner på konsumtionen. Och synen på kaffe har gått upp och ned på det sättet genom historien. Kaffet har varit alltifrån medicin till kriminaliserat.

Bakgrunden till att drycken är kontroversiell torde vara den beroendeframkallande ingrediensen koffein. Om kaffe hade lanserats idag skulle det säkerligen inte bli godkänt av myndigheterna. Koffein är en stimulantia som ger upphov till abstinens om man slutar.

(Intressant kuriosa i det sammanhanget är historien om när forskare för flera decennier sedan försökte gå till botten med varför så många patienter vaknade upp med huvudvärk efter att ha varit sövda under operation. Var det narkosmedlet som orsakade det eller något annat under operationen? Till slut kom man fram till att det var kaffeabstinens.)

Att kaffe väcker känslor visar även debatten om kaffe eller inte under fasta. Professor Valter Longo som skapat konceptet fastehärmande kost avråder från kaffe under de fem dagarna med kalorirestriktion. Bakgrunden är att kaffet påverkar kroppens cirkadiska rytm, alltså cyklerna av vakenhet och sömn. När du sover drar cellreparation igång och då är farhågan att den cellreparation man kan se vid fasta blir störd av kaffe. Hittills har inga studier kunnat bekräfta det.

Det finns dock vissa tecken på att kaffe förstärker fastans goda effekter, till exempel denna studie som visar att kaffe understödjer autofagi, vilket är kroppens program för att städa i cellerna. En viktig poäng med att fasta regelbundet är att få kroppen att dra igång autofagi, men processen beror på många komponenter och det är inte som att slå på en knapp. Att dricka kaffe under fastan tycks alltså kunna ge extra incitament för kroppens celler att börja bryta ner strukturer som är felaktiga eller inte behövs.

Den renläriga avhåller sig från kaffe under fastan eftersom det inte är troligt att våra förfäder på savannen njöt av en kopp kaffe under tider av matbrist (samtidigt kan man ju inte veta. De kanske sparade koffeinhaltiga bär för just sådana situationer).

Det finns dock en stor poäng med att avstå från kaffe under fastan och det är att en fasta ger utrymme för mental utveckling. Att under fem dagar bryta sina invanda rutiner är av allt att döma positivt både för kropp och själ. Och att då passa på att avstå från sin kafferutin kan förstärka den positiva upplevelsen.

Så funkar det att fasta utan att bälga i sig kaffe så är det troligen att föredra. Samtidigt får man nog konstatera att det är bättre att fasta med hjälp av kaffe än att inte fasta alls.

16 Comments

 1. Lena 2018-08-28
  • Dag Kättström 2018-08-28
   • Eva 2019-12-20
    • sebastian 2023-10-23
 2. Diana Franzen 2020-03-30
 3. Diana Franzen 2020-03-30
  • Svante 2021-01-02
 4. Annette 2020-07-22
 5. Mathias 2020-08-30
  • Anja 2020-11-09
  • Anja 2020-11-09
 6. Lennart Struve 2021-01-17
 7. gina 2021-03-14
 8. Jaffa 2021-08-02
 9. Jaffa 2021-08-02
 10. Emma Gustavsson 2023-07-18

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.