”Biggest loser” är tillbaka – men ingen blir vinnare

Nu får vi återigen stifta bekantskap med ett gäng överviktiga svenskar som ska tävla om vem som kan gå ner mest i vikt. Tv 4 sänder Biggest loser 2018 under våren och som vanligt kommer man att göra underhållning av de konflikter och känslor som uppstår under press. ”Tacken” är viktnedgång, men det är tyvärr ett faktum att alla deltagare går upp igen. Forskning visar varför – och hur man bör göra istället för att gå ner i vikt.

Biggest Loser – Starkare tillsammans. Säsong VIII. 2018. Foto: tv4

I Biggest loser får deltagarna minska på maten och träna hårt. Det leder till lägre vikt, men att banta på det sättet leder även till att kroppen drar i alla bromsar och sänker vilometabolismen. När tävligen är över går därför viktuppgången blixtsnabbt, vilket är precis vad deltagaren Michael berättar om i Expressen: ”Gick till final i Biggest loser – gick upp hela sin vikt igen”. Michael gick upp 15 kilo första veckan eftersom kroppen var inställd på matbrist.

Det här fenomenet har kartlagts av forskningen. Denna studie är till och med gjord på deltagare i Biggest loser och visar övertygande att metoden inte fungerar. Kroppen skyddar sig själv genom att sänka ämnesomsättningen och det gör en hållbar viktnedgång närmast omöjlig. Fenomenet understöds av till exempel denna studie. Det gäller alltså att få kroppen att inte dra igång skyddsmekanismerna – och det finns sätt.

Om man fastar några dagar med rejäl kostrestriktion reagerar inte kroppen med att dra ner på energiomsättningen. Sådana ”Minifastor” är det som rekommenderas av forskarna (artikel om saken på amerikansk public service). Anledningen till att det är så här stämmer med vår historia. I urtiden var det inte så smart att lägga sig ner och förbanna sitt öde när jakten på mat plötsligt misslyckades. Istället gällde det att fördubbla ansträngningarna. Fem dagars avgränsad fasta ger därför energi och kreativitet.

Om däremot vecka efter vecka går och det är ont om mat reagerar kroppen genom att dra ner på ämnesomsättningen. Den inser att miljön tydligen inte kan ge tillräckligt med mat, men eftersom en del ändå flyter in är det bästa att dra ner på cellandningen tills läget förhoppningsvis förbättrats.

Det hade varit bättre om Michael och de andra hade börjat följa en periodisk fasta som 5:55. De hade kunnat fasta de fem dagarna, sedan börja laga bra mat tillsammans, äta sig mätta, prata om livet, ta långa promenader. Det hade givit hållbara resultat på sikt. Men det hade inte blivit ”bra tv”.

Fem dagars fasta ger mental energi och bereder vägen för en hållbar viktnedgång.

Fem veckors konstanst kalorireduktion ger depression och bereder vägen för snabb viktuppgång.

Välj rätt. Välj bort ”Biggest loser”.

Dessutom borde vården börja omvärdera det dominerande paradigmet kalori in-kalori ut, men det lär ta ett tag till. Läs mer: Problemet med kaloriräknande.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.