#fastingmimickingdiet trendar globalt

Begreppet fastehärmande kost är en översättning från engelskans Fasting Mimicking Diet och det är en växande internationell trend. Det börjar dyka upp matpaket, appar och recept lite överallt på webben. Och hashtaggen är vanlig i sociala medier. Här reder vi ut vad som är vad.

Allt bygger på forskning vid University of Southern California ledd av professor Valter Longo. Hans team undersökte de positiva effekterna av flera dagars fasta, men insåg att totalfasta är svårt och till och med farligt för människor med sjukdomar. Så de beslöt sig för att kolla om man kan äta något och ändå få fastans positiva effekter. Det visade sig att man kan det (vilket är ganska naturligt egentligen). De publicerade sina resultat i tidskriften Cell 2015 och i den studien framgår det vad man kan äta. De kallade mathållningen Fasting Mimicking Diet.

Hashtaggen #fastingmimickingdiet blir allt vanligare på sociala medier. När du själv tar dina fem dagar brukar det alltid finnas andra som är inne i samma process.

Sedan dess har många provat att äta enligt riktlinjerna i studien och på webben dyker det upp recept lite varstans. I början varnade forskarna för dessa “gör-det-själv”-varianter. Samtidigt har Valter Longo i sin bok “The Longevity Diet” tipsat om sätt att göra det själv. Han tycker att man ska ta sina fem dagar 2-6 gånger om året. Inte minst för att starta kroppens system för inre läkning.

Nyligen fick forskarna patent på Fasting Mimicking Diet som ett sätt bota och motverka sjukdom. De har också ställt sig bakom ett företag som säljer paket som innehåller mat enligt riktlinjerna för fastan. Matpaketet heter Prolon och kan numera även importeras till Sverige. Kostnaden är dock närmare 2700 kronor per paket.

Forskarna bakom Fasting Mimicking Diet har ingenting med femdagar.se att göra, men vårt mål är att det ska vara den bästa sajten med information och resurser för dig som vill prova att äta enligt riktlinjerna för fastehärmande kost. Det är också inspirerande att följa andra som går igenom dieten genom att kolla #fastingmimickingdiet på till exempel Instagram.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.