Ät fastehärmande – minska risken för stroke

Forskningen upptäcker ständigt nya mekansimer bakom fördelarna med flera dagars kalorirestriktion. Det senaste är att blodkärlens åldrande motverkas genom att cellernas DNA ställer om. Det är en process som börjar med den lilla molekylen beta-hydroxybutyrat.

När kroppen inte får tillräckligt med kolhydrater genom fasta, hård träning eller lågkolhydrat-kost, bildas ketoner i levern som ersätter glukos i förbränningen. Beta-hydroxybutyrat är en sådan. Det är tydligt att kroppen är gjord för att då och då hamna i ketos eftersom det ger mängder av positiva effekter. Att konstant äta extremt lite kolhydrater för att ständigt befinna sig i ketos är inte vad kroppen är gjord för, men effekterna av att hamna där ibland är en viktig del i den genomkörare som fem dagar med fastehärmande kost innebär.

Den nya studien på beta-hydroxybutyrat och blodkärlen visar att effekterna av en “dusch” av molekylen under fastan påverkar cellerna och det är en effekt som håller i sig även när man går ur fastan. Cellerna i blodkärlen blir mer motståndskraftiga och hamnar inte lika lätt i så kallad senescens. Det är ett tillstånd då cellen tappar sina funktioner och slutar dela på sig, men ändå ligger kvar och sprider inflammation. Det i sin tur är en huvudorsak till åderförkalkning, stroke och hjärtattack.

Mekanismen har man nu visat. Beta-hydroxybutyrat sätter igång en så kallad epigenetisk process. Cellernas själva DNA påverkas och börjar producera mer av proteinet Oct-4 som är det viktigaste skyddet mot senescens. Att då och då duscha kroppen i beta-hydroxybutyrat genom fem dagar med fastehärmande kost är alltså ett sätt att stärka kroppens skydd mot stroke och hjärt-kärlsjukdom.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.