Fem Dagar gästar Food Pharmacy

Ingen har väl missat nyfikna, matglada, missionerande och samtidigt kritiska Food Pharmacy! Mia och Lina skriver storsäljande böcker, driver en blogg, en podd och lagar uppfinningsrika och goda maträtter.

Foto: Andreas Lind

Själv har jag hittat mycket inspiration i recepten, för ju fler fasteperioder jag tar, desto mer intresserad blir jag av att äta mat av högre kvalitet. Food Pharmacys budord ligger inte långt från Valter Longos råd och tips. Fast deras mat är godare.

Därför var det förstås en stor ära att få bidra till Food Pharmacys blogg. Jag berättade om Fastehärmande kost och den “läkande fastan” utifrån dels vad vi vet idag, men också utifrån vad forskarna tillåter sig spekulera i.

Allt är inte bevisat i upprepade studier, men bilden tonar fram ganska klart: Fasta kan spela en stor roll för hälsan. Som journalist ville jag beskriva det vi vet på ett seriöst sätt och samtidigt inspirera och väcka nyfikenhet.

Jag tror att seriösa aktörer har en stor roll att spela här. Forskare kan inte tillåta sig diskussion och fascination utanför evidensen, vilket de heller inte ska. Oseriösa aktörer sprider aktivt potentiellt skadliga osanningar. Food Pharmacy och exempelvis utmärkte Henrik Ennart på SvD (som även gästat Food Pharmacy-podden) tror jag har en viktig roll att fylla som inspiratörer som försöker stå på korrekt grund.

Fem Dagar jobbar vidare med målet att sälla sig till det sällskapet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.