Fem Dagar en del av Dietkompassen

I den nya boken Dietkompassen guidar Svt-journalisten Malin Attefall till dietvärlden. Det är en bok som verkligen behövs eftersom den tar ett sunt och läsvärt helhetsgrepp. Dessutom lyfter hon fram fastehärmande kost i fem dagar som ett val i kompassen.

Boken bygger på tv-programmet “Bästa dieten” från förra året då fyra par fick testa varsin diet. Med hjälp av tester före och efter och olika diet-coachers tips och råd lyckades man gestalta vad dieterna LCHF, 5:2, vegansk och “tallriksmodellen” innebar och gav för effekt.

Till den bästa dieten utsågs faktiskt den periodiska fastan 5:2 (den gav iallafall bäst hälsoeffekter för det par som testade den). Att fasta fem dagar i rad istället för uppdelat på två fastedagar i veckan vore ett intressant forskningsprojekt i miniformat, men “femdagars” fanns inte med i programmet.

I väntan på en “Bästa dieten 2 – periodiska fastor” får vi hålla till godo med boken “Dietkompassen” – och det är inte dåligt. Malin Attefall som producerade tv-serien har nu skrivit boken. Här går hon djupare in i dieternas värld än vad som var möjligt i tv-programmet. Det har blivit en välskriven  och välbehövlig guide på ett område som är överfullt av överdrifter åt alla möjliga håll.

I boken får man reda på hur en mängd dieter uppstod, vad de innebär och vad vetenskapen säger om dem. Personer som prövat får berätta vad som fungerar och vad som är jobbigt. Du får ett hum om de passar dig och kan dessutom göra ett test för extra hjälp till en diet som du kan leva med.

För det är det som är grejen. Det gäller att hitta en diet som man kan leva med för att få alla goda effekter. Folk söker med ljus och lykta, men hittar antingen frälsningsböcker om enskilda dieter eller forskningsbaserade böcker vars djupaste drivkraft tycks vara att sänka både dieterna och människorna som gillar dem. 

Guide till dieter Malin Attefall har skrivit Dietkompassen.

Malin Attefall lyckas med sitt journalistiska uppdrag att spegla dietvärlden utifrån forskningen, men också utifrån det intresse för mat, hälsa och livsstil som ju är en mångdubbelt större drivkraft för människor. 

Det blir inte sämre av att hon har hittat till Valter Longos “Fasting mimicking diet” dvs fem dagars fastehärmande kost. Den kategoriseras i boken som en typ av periodisk fasta och Malin Attefall intervjuade mig om den, vilket gav upphov till några citat. Jag tycker hon lyckades fånga vad de fem dagarna handlar om.

Dessutom sätter hon in fem dagar i sitt sammanhang bredvid andra fastedieter. I kompassen beskrivs periodiska fastor rent allmänt som något som passar människor som vill äta som vanligt och unna sig vin, choklad, chips etc. ibland. Men som också känner för att ge kroppen den välbehövliga rundsmörjning som periodisk fasta innebär. 

Fem dagar står ut jämfört med 5:2 och 16:8 etc. eftersom det är så långa perioder. Du får verkligen inbromsningens alla effekter samtidigt som du kan unna dig längre perioder av uppehåll mellan fastorna. Det tror jag är något som fler skulle må bra av att prova. Den utomordentliga guiden Dietkompassen kan förhoppningsvis bidra till det.

One Response

  1. Elisabet Hellström 2020-02-13

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.