Så hittade vi den bästa buljongen

Buljong kan vara en god vän för den som fastar och en omistlig smaksättare i god mat. Men buljong kan också vara en onödig smaklikriktare full av E-nummer. Det gäller att hitta en bra buljong.

De flesta som kan något om mat uppmanar dig alltid att koka en egen buljong på köttben, fiskrens, grönsaker etc. Det är antagligen en mycket vettig uppmaning, men alla har inte det engagemang som krävs för att nå upp till den nivån på hemmakoken.

Således köper många färdiga buljongtärningar eller så kallade fonder. Tänk då på detta.

  • Färdiga buljonger kan fungera som likriktare som döljer smakerna från de naturliga råvarorna och övrig kryddning. Allt du äter smakar av den buljong du köper. Då kan du lika gärna utesluta buljongen.
  • De flesta buljonger, även från erkänt bra märken med hälsofokus, lider svårt av tillsatssjuka och smakförstärkare. Läs alltid innehållsförteckningen.

Det är till exempel vanligt att buljongerna innehåller sockerprodukter såsom glukossirap, smakförstärkare såsom glutamat och trista vegetabiliska fetter som palmolja.

Det i sig behöver inte vara en katastrof, men det är onödigt. Och om man fastar och använder buljongen som något värmande, bör man vara försiktig. Socker och jäst går inte ihop med principerna för fastehärmande kost till exempel.

Grönsaksbuljongen från Nyform

Eftersom köparna av vårt matpaket länge har efterlyst något varmt och mättande har vi letat efter en god och nyttig buljong som kunnat matcha de övriga naturliga och ekologiska ingredienserna i matpaketet. Det visade sig vara väldigt svårt.

Till sist lyckades vi dock spåra upp den enda buljongen på svenska marknaden som varken har sockerprodukter, palmolja, jästextrakt, glutamat eller e-nummer i sig. Grönsaksbuljongen från Nyform består faktiskt av grönsaker och är gott uppkryddad med till exempel libbsticka, muskotblomma, persilja, rosmarin och gurkmeja. 

Nyforms ekologiska grönsaksbuljong kan rekommenderas varmt. Nu är den också en integrerad del av vårt matpaket som startar läkande processer på fem dagar.

4 Comments

  1. Mikael Jörgensen 2020-03-03
  2. Fem Dagar 2020-03-04
  3. Helen Röhnisch 2020-06-15
  4. Sabina Svensson 2022-12-28

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.