Vi har alla växt upp med att C-vitamin är något vi måste få i oss genom att äta frukt och grönt, annars får vi skörbjugg. Det är sant, men vitaminet spelar en mycket större roll än så.
Nobelpristagaren Linus Pauling var något på spåren när han på 70- och 80-talet förespråkade mycket höga doser av Vitamin C som ett sätt att bota alltifrån cancer till infektioner. Då gjordes han till åtlöje och det är först i nutid som han håller på att få upprättelse.
Flera studier de senaste åren visar att C-vitamin gör så mycket mer än skyddar mot skörbjugg. Molekylen är central för immunsystemets förmåga att bekämpa cancer, virus och bakterier. De vita blodkropparna använder bland annat vitaminet som skydd för sig själva när de frisätter syreradikaler för att döda fiender.
Det visar sig också att mycket höga doser av C-vitamin (som då ges intravenöst, direkt till blodet) har en effekt på tumörer. Det var ju det Linus Pauling misstänkte. I en ny studie av forskarna bakom fastehärmande kost visar de att vitamin C i kombination med fasta kan ha effekt på cancerformer som annars är svårbehandlade (Synergistic effect of fasting-mimicking diet and vitamin C against KRAS mutated cancers).
Forskargruppen har redan tidigare visat att fastehärmande kost förstärker effekten av cellgifter. Bakgrunden är att fasta gör tumörcellerna svagare eftersom de behöver energi för att växa, samtidigt som vanliga celler ställer sig på tå och blir starkare. Vita blodkroppar som fått extra styrka av höga doser vitamin C har då god chans att rå på cancerceller som är försatta ur balans av fastan.
Eftersom immuncellerna har så stor nytta av C-vitamin kan man tänka sig att det även gagnar hälsan på andra sätt. Mycket riktigt riktas ljuset på vitaminet under den pågående covid-19-epidemin. Det visar sig att många som blir svårt sjuka har extremt låga nivåer av vitamin C. En förklaring kan vara att vitaminet förbrukats i kampen mot infektionen och svenska läkare förordar nu behandling med vitamin C.
Detta innebär förstås inte att de där brustabletterna och de andra kosttillskotten har en garanterad effekt, eller är ofarliga att häva i sig. Men man kan säga så här (och det här har du hört förr): Ät mycket grönt!
Kanske speciellt direkt efter en femdagars-fasta då det finns tecken på en synergistisk effekt. I vilket fall är tillfällig boost med C-vitamin knappast skadligt då kroppen utsöndrar ”överbliven” C-vitamin.
Här är tips på mat som innehåller extra mycket c-vitamin:
- Paprika och chilipeppar
- Kålväxter (Brysselkål, blomkål, broccoli, grönkål etc)
- Nypon, vinbär, jordgubbar, kiwi
- Persilja
- Citrusfrukter
Den här artikeln har uppdaterats 2023-05-30 för att bättre spegla det aktuella forskningsläget.
Hej!
Undrar vad ni har att säga om Martin Bergös forskning som visar att antioxidanter exempelvis C-vitamin ökar spridningsrisk vid cancer.
Stora doser antioxidanter kan öka risken för cancer
”Publicerat måndag 9 december 2019 kl 15.30
I förkylningstider är det många som äter vitamintabletter eller dricker ingefära- och gurkmejashots med höga doser antioxidanter för att hålla sig frisk. Men nu kommer allt fler varningssignaler mot hälsotrenden.
En av de som varnar är Martin Bergö, professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet. Hans forskning visar att antioxidanter istället för att skydda kroppen mot sjukdomar, kan öka risken för cancer.
Hör reportage av Studio Ett:s Katarina Gunnarsson, samt samtal med Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket”.
Tack för frågan. Det är viktigt att hålla igång diskussionen om detta eftersom det finns så mycket missförstånd och åsikter samtidigt som det är så mycket vi inte vet. Ämnet är komplext och egentligen skulle man vilja sätta sig ner med Martin Bergö och bara diskutera igenom det några timmar. Några funderingar jag får:
Det Martin Bergö har helt rätt i är att man inte ska vräka i sig piller med antioxidanter. Det har, trots antydningar om motsatsen i reportaget, varit på tapeten även innan Bergö-gruppens forskning. För mycket antioxidanter i kosten dämpar kroppens egen produktion. Jag tror ändå det är viktigt att framhålla att de fria radikalerna måste neutraliseras, annars blir det garanterat cancer. Det är en fråga om balans.
Men det känns som att han förenklar hela diskussionen. Han buntar ihop en massa ämnen som ”antioxidanter” och varnar för dem, men det är ju skillnad mellan dem. Kroppen är betydligt mer komplex än Bergö antyder och att han åker runt och varnar på basis av endast egen forskning känns sådär. Studien jag länkar till i artikeln visar till exempel att C-vitamin är skadligt för cancerceller och det beror på att det är C-vitamin scom används av de vita blodkropparna, inte E-vitamin eller någon annan ”antioxidant”. Gurkmeja må vara en antioxidant, men det är också antiinflammatoriskt och kan trigga nybildning av hjärnceller. Varför exploderar inte cancerfrekvensen i Indien där de i princip bara äter grönsaker, gurkmeja och ingefära?
Ett stort problem med detta är att Public Service misslyckas igen (trots miljarder i finansiering). Katarina Gunnarsson är en bra samhällsjournalist, men varför tar hon på sig att göra ett inslag som kräver åtminstone grundläggande biomedicinska kunskaper? Inte en enda kritisk fråga, istället är mötet med Bergö så devot att man misstänker personliga kopplingar. Sånt här ska förstås göras med input från vetenskapsredaktionen.
Jag ska hålla ett extra öga på forskningen om antioxidanter och cancer. Om någon har input, så kommentera gärna.