Ugnsbakad rotselleri med stekt svamp och lingon

En kraftfull injektion av svensk skog och mark ger den här husmanskosten i 5:55-tappning. Helstekt rotselleri är delikat.

Ingredienser

300 gram rotselleri (skalad vikt)
200 gram champinjoner
50 gram lingonsylt
20 gram smör
1 tesked torkad timjan
0,5 tesked salt

 

Gör så här
Skala rotsellerin ordentigt (det övre lagret är segt) och gnid in den med smör. Slå in den i folie, men innan du stänger paketet får resten av smöret, timjan, salt och ett drag med svartpepparkvarnen hamna överst. Baka i 180 grader cirka 1 timme.

Stek champinjonerna i torr panna utan fett tills vattnet ångat bort och de blivit rejält brynta.

När du öppnar rotselleripaketet känner du den mjuka, nötiga doften. Kolla med en sticka att den är mjuk hela vägen igenom. Placera rotsellerin på en tallrik och häll försiktigt över smöret ur foliepaketets botten. Servera med lingonsylt (receptet är anpassat till färdigköpt sylt med lika mycket lingon som socker).

Detta recept ingår i 5:55-dieten. Läs mer om recepten.

 

2 Comments

  1. Mona Petersson 2018-01-01
    • admin 2018-01-01

Kommentera