Här är ett fastehärmande recept på “Pastatouille”, alltså den klassiska aubergine- och zucchiniröran Ratatouille med pasta.
Ingredienser
25 gram gul lök
1 vitlöksklyfta
150 gram aubergine
150 gram zucchini
100 gram röd paprika
200 gram krossade tomater
1 matsked olivolja
0,5 tesked torkad timjan
0,5 tesked torkad rosmarin
salt, svartpeppar och ev. lite chili eller tabasco
25 gram pasta av valfri sort (vägd okokt)
Gör så här
Finhacka lök och vitlök och låt svettas i olivoljan på låg värme. Hacka aubergine, squash och röd paprika i större bitar, cirka 1 cm per sida. Tillsätt och höj värmen. Fräs på ordentligt. Tillsätt de krossade tomaterna och kryddorna. Låt puttra under lock i minst 30 minuter.
Koka under tiden pastan. Rör ihop med Ratatouillen och servera!
Detta recept ger 345 kalorier och innehåller 7,5 g protein, 16 g fett och 38 g kolhydrater. Det innebär att det ger hälften av vad du ska äta under en dag när du äter fastehärmande kost.
Undrar om detta recept gäller dubbel sats. Står här med grytan och undrar om vi ska äta upp allt idag
Tack för påpekandet. Receptet gäller för EN person. Med tanke på tex att krossade tomater brukar förpackas i burkar om 400 g känns det enkelt att dubblera detta.
Tack för snabbt svar…
Hej ingår din e bok i ett paket eller går det att få den utan att signa upp sig?
Mvh Lilli
En fråga till.. eller två.
Gäller alla viktmått skalade rotfrukter m.m.
Tex paprikan.. rensad och klar eller inte. Får jag krydda med vad jag vill obegränsat ?
Väldigt goda recept förresten men magen lever sitt eget ganska högljudda liv.
Måtten gäller skalat och klart, dvs det man häller ner i grytan. Man kan absolut krydda som man vill. Och vill man dra ner en extra vitlöksklyfta är det inte hela världen. Så exakt är inte biologin.
Hej! Jag vill bara tacka för att du delar med dig av all info samt alla jättegoda recept. Det gör det så otroligt mycket enklare att använda 5:55.
Mvh Carina
Hej. Undrar om 30 G pasta gäller okokt pasta och om det även kan gälla kikärtspasta och glutenfri pasta? Mvh Elisabeth
Hej! Det gäller OKOKT pasta. Jag har räknat på en vanlig vit sort som innehåller 71 g kolhydrat, 12 g protein och 1,2 g fett och ska ge ca 100 kalorier. Fullkornspasta eller kikärtspasta är i grunden ett bättre val, eller glutenfri om man behöver det. Man får då räkna om i receptet och anpassa mängden alternativ pasta så att den stannar på ungefär samma värden. Jag skulle nog ta genvägen och bara kolla så att mängden pasta motsvarar cirka 100 kalorier. Speciellt om du bara äter rätten en gång. Om du gör “storkok” bör du kontrollera så att det exv inte blir alldeles för mycket proteiner från kikärtspastan.
Hej,
Det här låter spännande. Men jag har svårt att äta lök (gul/vit/alla sorter). Vad skulle du rekommendera som ersättning? Känner du till om fastan skulle kunna ha effekt på känslig mage (“IBS”) ? Det skulle vara fantastiskt!
Med vänlig hälsning, Mona
Hej!
Förslagsvis utesluter du löken. Den står endast för nio kalorier och påverkar inte sammansättningen av makronutrienter. Vill du ersätta den kan du ta lika mycket extra aubergine istället. Eller kanske pudra över någon nypa grönsaksbuljong som smakersättning.
Forskarna bakom fastehärmande kost har faktiskt PRECIS släppt en ny studie om dietens påverkan på IBD – alltså inflammatoriska sjukdomar i tarmen som Crohns och Ulcerös kolit. Studien visar att dieten förbättrar symptomen. Man kan tänka sig att samma sak skulle gälla för IBS, men det är nästa steg. Här är studien: https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(19)30181-0
Ska titta närmare på den och skriva ett blogginlägg inom kort.