Ljummen fänkålssallad med brödkrutonger

I ugnen gifter sig vitlöken, tomaternas sötma och fänkålens lite bitigare toner. Tillsammans med en stor hög salladsblad blir det en mättande och god rätt för din fasta.

Ingredienser

1 matsked olivolja
100 gram fänkål
100 gram körsbärstomater
1 liten pressad vitlöksklyfta
40 gram rostbröd (ca 1 skiva)
150 gram sallad, tex Ekbladssallat
Salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skär fänkålen i bitar ungefär lika stora som körsbärstomaterna, undvik den inre stammen. Blanda med de hela körsbärstomaterna och oljan i en ugnsfast form, pressa över lite vitlök och salt och blanda väl. Låt gå i ugnen i minst 20 minuter. Blanda om efter halva tiden.

Rosta brödet i vanlig brödrost. Dela det i krutonger. När fänkålen fått lite färg och tomaternas sirapslika innehåll börjat läcka ut är det klart. Blanda då ner de rostade brödkrutongerna så att de suger upp olja och tar smak. Salta och peppra efter smak.

Servera blandningen på en rejäl salladsbädd.

Detta recept ingår i 5:55-dieten. Läs mer om recepten.

Kommentera