Grönsallad

Det här receptet är kanske mer pedagogiskt än vettigt att äta. Det visar hur lite energi det finns i grönsaker. Portionen är massiv och räcker ändå bara till en halv dags fasta enligt reglerna för fastehärmande kost.

Vilka slutsatser kan man dra av det då? En är att några gurkskivor på ostmackan knappt räknas. Du måste komma upp i betydligt större mängder för att “äta mycket grönsaker”. Därför har det också blivit populärt att mixa tex grönkål till en smoothie för att “få i sig” allt på ett smidigt sätt.

Förresten, visst faller receptet ut snyggt? Det är kanske inte i paritet med E=mc2, men 200 gram av varje sort ger rätt balans av makronutrienter enligt riktlinjerna för fastehärmande kost.

Ingredienser
200 gram gurka
200 gram tomat
200 gram rädisor
200 gram isbergssallad (går ej med andra typer exv ruccola – för mycket protein)
200 gram gul paprika
200 gram morot
15 gram olivolja (1 dryg matsked)
5 gram syra (1 tesked vinäger, citron eller lime)
Generöst med salt och peppar.

Gör så här
Hacka, skär och skala ner grönsakerna. Lägg i en STOR bunke. Blanda olja med vinäger och salta och peppra REJÄLT i blandningen. Du kan också smaksätta med torkade örtkryddor. Häll över salladen och blanda försiktigt. Tärna eventuellt en del av moroten och stek hastigt och hårt för att få ut sötman i det brända – funkar som topping!

Det här receptet ger 8,42 gram protein, 16,3 gram fett och 41,35 gram kolhydrat vilket motsvarar 376,5 kalorier, dvs hälften av vad du ska äta under en dag med fastehärmande kost.

2 Comments

  1. Lena Kardefelt 2023-08-27
    • Fem Dagar 2023-08-28

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.