Fel på Daal-receptet

Tyvärr har det smugit sig in ett fel i receptet på Daalgrytan som många av er har lagat utefter både det gamla och nya receptet. Det beräknades på näringsinnehållet för kokta linser, men i receptet står det torkade linser. Fem Dagar ber om ursäkt.

Det är ytterst beklagansvärt att ett så grundläggande misstag har skett. Effekten i det gamla receptet (nu avpublicerat) är främst att antalet kalorier landade på 830 per dag istället för utlovade 740. Balansen av makronutrienter blev också något förskjuten och och protein-innehållet steg till strax över 10 procent. En lekmannabedömning ger dock vid handen att det är ytterst troligt att de allra flest positiva effekterna av att fasta med denna gryta bibehölls.

I den nya receptboken har receptet ändrats för att reflektera rätt näringsinnehåll i linserna. Alla som laddat ner det har också fått en rättelse. Då det nya receptet även uteslöt det vita brödet blir effekten att vi landar i en slags slags grönsaksgryta med lite linser. Gott ändå. Det nya, korrekta, receptet kommer här och räcker till 2,5 fastedagar:

Ingredienser:
1 matsked raps- eller olivolja
3 teskedar curry
2 teskedar spiskummin
2 teskedar Garam Masala
2 teskedar paprikapulver
1-2 teskedar Sambal Oelek eller chilifrukter
efter smak
2 pressade vitlöksklyftor
100 g hackad lök
600 g grovriven morot
600 g grovriven rotselleri
100 g grovrivet äpple
110 g torkade röda linser
390-400 g krossade tomater (en tetra/burk)
400 g kokosmjölk (en burk)
100 g spenat (färsk eller fryst)
1,5 teskedar salt

Gör så här:
Använd en stor gryta. Fräs curry, spiskummin, garam masala och paprikapulver i olja under omrörning i någon minut. .

Tillsätt chili, pressad vitlök och hackad lök och låt blandningen mjukna på låg värme.

Riv rotselleri, morot och äpple och häll i grytan. Öka temperaturen och fräs vidare i några minuter.

Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk samt de torkade linserna. Salta.

Låt puttra under lock i minst en kvart så att linserna mjuknar och rotfrukterna släpper sitt vatten. Tillsätt spenaten och puttra några minuter till. Smaka av med salt och peppar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.